عمومی

رونمایی از سه ماهواره جدید و دستاوردهای فضایی کشور در مراسم روز فناوری فضایی

رونمایی از سه ماهواره جدید و دستاوردهای فضایی کشور در مراسم روز فناوری فضایی

از همه ظرفیت‌های کشور برای توسعه صنعت فضایی استفاده می‌کنیم

سرتیپ عزیز نصیرزاده، وزیر دفاع، نیز در مراسم روز ملی فناوری فضایی از همکاری این وزارتخانه با ۷ هزار شرکت خصوصی، ۱۳۰۰ شرکت دانش‌بنیان و استفاده از همه ظرفیت‌های کشور برای توسعه صنعت فضایی کشور خبر داد.

او با اشاره به این که در برخی عرصه‌های این صنعت مثل ساخت ماهواره و ماهواره‌بر به خودکفایی رسیده‌ایم، گفت: «البته خودکفایی به معنای قطع ارتباط با دنیا نیست، به این معنا است که دیگر وابسته نیستیم. ما در آینده می‌توانیم خدمات فضایی را به کشورهایی که روابط خوبی با آن‌ها داریم ارائه کنیم.»

وزیر دفاع در ادامه با اشاره به تثبیت صنعت فضایی ایران در مدار لئو اعلام کرد که برنامه پیش روی این صنعت دستیابی به لایه بالاتر یعنی ژئو است. به گفته نصیرزاده، در این راستا باید بلوک  انتقال مداری ایجاد شود تا امکان رسیدن به لایه بالاتر فراهم شود.

تزریق بلوک انتقال مداری «سامان ۱» برای فرستادن ماهواره به مدارهای بالاتر انجام شده است

البته آن طور که حسن سالاریه، رئیس سازمان فضایی و معاون وزیر ارتباطات، در این مراسم توضیح داد،، «تزریق بلوک انتقال مداری «سامان ۱» برای فرستادن ماهواره به مدارهای بالاتر» یکی از اقدامات یک سال اخیر سازمان فضایی بوده که انجام شده است. او همچنین به دستاوردهای دیگری که از بهمن ۱۴۰۲ تا بهمن ۱۴۰۳ در صنعت فضایی کشور محقق شده نیز اشاره کرد.

«در اسفند ۱۴۰۲ پرتاب موفق ماهواره سنجشی «پارس ۱» را داشتیم و در شهریور ۱۴۰۳ هم ماهواره «چمران» را با ماهواره‌بر «قائم ۱۰۰» به فضا پرتاب کردیم. این پرتاب هم از این جهت که سومین پرتاب موفق این ماهواره‌بر بود برای ما اهمیت داشت چون هدف تثبیت ماهواره‌بر در فضا را محقق کرد؛ هم از این جهت که با قرار گرفتن ماهواره چمران در مدار تست‌های اصلاح مداری را انجام دادیم.»

به گفته سالاریه، آبان امسال هم ماهواره سنجشی «کوثر» و ماهواره مخابراتی «هدهد» که به‌طور کامل توسط بخش خصوصی ساخته شده بودند، در یک تعامل بین‌المللی به فضا پرتاب شدند. آذر ۱۴۰۳ نیز سازمان صنایع هوا و فضای وزارت دفاع موفق شد ۳۰۰ کیلوگرم جرم در مدار تزریق کرد و همچنین در همین عملیات دومین پرتاب ماهواره سیمرغ نیز اتفاق افتاد.

ایجاد زیرساخت‌ها در دستور کار قرار دارد

معاون وزیر ارتباطات اعلام کرد که توسعه زیرساخت‌ها از طریق ایجاد و تکمیل پایگاه‌هایی همچون پایگاه پرتاب چابهار در دست انجام است که در حال حاضر ۸۰ درصد از فاز اول این پروژه انجام شده است. رئیس سازمان فضایی این پایگاه را هم دارای اهمیت جغرافیایی دانست و هم آن را دروازه ورود به بازارهای بین‌المللی پرتاب خواند.

او همچنین از در حال ساخت بودن پایگاه‌های دریافت تصاویر و مراکز کنترل خبر داد تا با این مراکز «کاربرد و استفاده از خدمات ماهواره‌ها نسبت به گذشته پیشرفت‌هایی داشته باشد و افزایش پیدا کند.»

در آستانه صنعت فضایی قرار داریم

محرم غیاثوند، رئیس شرکت صاایران نیز در این مراسم وضعیت فعلی حوزه فضایی کشور را «گذار از توسعه فناوری فضایی به صنعت فضایی» خواند. او گفت: «هدف از فعالیت‌ها و برنامه‌ها در عرصه فضایی، توسعه صنعت فضایی و ارائه خدمات فضایی به جامعه در زمان مطلوب با کیفیت مطلوب است.» خدماتی مثل موقعیت‌یابی، تصویربرداری، مخابرات پهن‌باند و… از جمله خدماتی است که ماهواره‌ها به جامعه ارائه می‌کنند.

مدیرعامل شرکت صاایران اعتقاد دارد که «ما هنوز در ایران صنعت فضایی نداریم و پیش از این صرفاً برنامه‌های تحقیقات فضایی داشته‌ایم و اکنون با اقدامات، پرتاب‌ها و تثبیت‌هایی که داشته‌ایم در آستانه صنعت فضایی قرار گرفته‌ایم.» او در ادامه توضیح می‌دهد که تحقق صنعت فضایی به برخی الزامات نیاز دارد:

یکی از الزامات داشتن پرتاب‌های تثبیت‌شده است. دومین مورد تثبیت سکو در مدار است و سومین مورد هم وجود سامانه‌ها و مراکز کنترل زمینی امن و پایدار است. چهارمین الزام برای داشتن صنعت فضایی این است که بتوانیم قطعاتی را که نمی‌توانیم از کشورهای دیگر تهیه کنیم، بومی‌سازی کنیم.

– محرم غیاثوند، مدیرعامل شرکت صاایران

او در ادامه می گوید اکنون این الزامات در ایران تحقق یافته است: «ادعا می‌کنیم که همه این ۴ مورد را داریم و به همین دلیل می‌گوییم که در آستانه صنعت فضایی قرار داریم. با رسیدن به صنعت فضایی، به‌زودی در مرحله بعدی یعنی توسعه صنعت فضایی قرار خواهیم گرفت.»

به گفته غیاثوند، توسعه صنعت فضایی به معنای رسیدن به منظومه ماهواره‌ای است که ایجاد منظومه ماهواره‌ای شهید سلیمانی با همکاری سازمان فضایی، بخش دولتی و بخش خصوصی اولین برنامه برای تحقق آن است.

مدیرعامل شرکت صاایران می‌گوید هدف از ایجاد این منظومه به‌روزرسانی ۵ هزار حسگر اینترنت اشیا است که برای تحقق آن ساخت ۲۰ ماهواره برای قرار گرفتن در ۶ مدار در نظر گرفته شده است. به گفته او، زیرسامانه‌های اولیه برای رسیدن به این اهداف ساخته شده و اولین پرتاب‌ها از سال آینده انجام می‌شود.

حتما بخوانید : زیتون چه خواصی دارد؟

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا