آیا در سال ۲۰۲۴ به کارت شبکه نیاز داریم؟
آیا در سال ۲۰۲۴ به کارت شبکه نیاز داریم؟
سالها پیش نصب کارت شبکهی مجزا در کامپیوتر برای دسترسی به شبکهی مطمئن و پرسرعت، چه ازطریق وایفای و چه ازطریق اترنت، ضروری بود؛ اما حالا شرایط تغییر کرده است و مادربردهای جدید به قابلیتهای نتورکینگ پیشرفتهای مجهزند که اکثر کاربران را از خرید کارت شبکهی مجزا بینیاز میکنند. باوجوداین، پس چرا در سال ۲۰۲۴ هنوز میتوان کارتهای شبکه مجزا را خرید و آیا شما هم باید به استفاده از آنها روی بیاورید؟
کارت شبکه چیست؟ یادگاری از گذشته یا ابزاری همچنان کاربردی؟
کارت شبکه (NIC یا Network Interface Card) سختافزاری اختصاصی برای اتصال به شبکه است. این اتصال میتواند ازطریق اترنت (RJ45) یا وایفای باشد. کارتهای مختلف ممکن است برای کاربردهای خاص سختافزار متفاوتی داشته باشند. برخی از آنها از آنتنهای خارجی پشتیبانی میکنند یا چندین اینترفیس (مانند چند پورت اترنت) دارند. برخی دیگر نیز سختافزار اختصاصی برای پشتیبانی از سرعتهای بسیار زیاد یا بارهای خاصِ شبکه دارند.
امروزه، کارتهای شبکه تا حد زیادی منسوخ شدهاند؛ چراکه تقریباً همهی کاربردهای کارت شبکه در مادربرد اکثر کامپیوترها و لپتاپهای امروزی تعبیه شدهاند. بااینحال، برای کاربران خاصی که بهدنبال عملکرد قویتر و پایداری بیشتر یا ویژگیهایی مانند چندین اینترفیس شبکه هستند، کارتهای شبکه همچنان میتوانند مفید باشند.
آیا کامپیوتر شما به کارت شبکه نیاز دارد؟
برای بسیاری از کاربران، پاسخ این پرسش منفی است. ویژگیهای نتورکینگ مادربرد کامپیوتر یا لپتاپ شما نیازهای روزمره را برطرف میکند و هزینهی اضافی و مصرف توان بیشتر و شلوغی داخل کیس احتمالاً مزیتی برای شما نخواهد داشت.
همانطورکه گفته شد، در برخی شرایط خاص کارت شبکه همچنان میتواند مفید باشد؛ بهخصوص اگر سیستم شما فقط از یکی از اتصالات وایفای یا اترنت پشتیبانی میکند و به دیگری دسترسی ندارید.
کارتهای شبکه میتوانند اتصال ۱۰ گیگابیتی ارائه دهند
یکی از سناریوهایی که کارت شبکه هنوز هم کاربرد دارد، زمانی است که به اتصال ۱۰ گیگابیتی نیاز دارید؛ اما مادربردتان از آن پشتیبانی نمیکند. در این صورت، کارتهای شبکهی ۱۰ گیگابیتی معمول با قیمت کمتر از ۱۰۰ دلار (کمتر از هفت میلیون تومان) در دسترس هستند.
بسیاری از کاربران به اتصال شبکهی ۱۰ گیگابیتی نیازی ندارند؛ اما اگر با فایلهای بسیار حجیم (مانند ویدئو یا دادههای آموزشی هوش مصنوعی/ماشین لرنینگ) مستقیماً از NAS یا ذخیرهسازهای پرسرعت تحت شبکه کار میکنید، پهنای باندهای اینچینی برایتان ضروری است.
باید اشاره کرد که امروزه بسیاری از مادربردهای جدید پشتیبانی از اتصال ۱۰ گیگابیت را شروع کردهاند؛ اما این قابلیت هنوز جزو ویژگیهای پیشرفته محسوب میشود و برای چنین مادربردهایی باید بیشتر از حد معمول هزینه کرد.
بهبود عملکرد وایفای
اکثر مردم کارت شبکه را بهعنوان کارت اترنت میشناسند؛ اما کارتهای وایفای نیز زیرمجموعهی همین دسته هستند.
با اینکه بسیاری از مادربردها اکنون از وایفای آنبرد پشتیبانی میکنند، این قابلیتها اغلب بهترین کیفیت را ندارند و وجود آنتن در داخل کیس فلزی کامپیوتر نیز روی قدرت سیگنال اثر میگذارد. بسیاری از کارتهای وایفای مجزا از اتصال به آنتنهای خارجی پشتیبانی میکنند که میتواند سیگنال را تقویت کند و معمولاً کیفیت بسیار بهتری از نمونههای آنبرد دارند.
اگر با وایفای داخلی ضعیف کامپیوترتان مشکل دارید، خرید کارت وایفای مجزا میتواند راهحل مناسبی باشد. همچنین، دانگلهای وایفای USB در دسترس هستند؛ اما ممکن است سرعتشان به نمونههای با رابط PCI نرسد.
افزونگی و شخصیسازی
دلیل دیگر برای استفاده از کارت شبکهی اضافی، دستیابی به افزونگی (Redundancy) است. شاید بخواهید از اینترفیس اختصاصی برای اتصال به ماشین مجازی، اتصالات جداگانه یا اضافی اینترنت یا LAN، یا راهاندازی ارتباط اختصاصی برای استریمینگ یا بکاپگیری استفاده کنید.
کارت شبکهی اضافه برای هوملب (اصطلاحی که به سرور میزبانیشده در خانهی کاربر اشاره میکند) نیز کاربرد دارد. شما میتوانید کارت شبکهی سفارشیسازیشده را برای سرور Plex خود یا VPN استفاده کنید؛ بهطوریکه ترافیک سنگین این ماشینهای مجازی عملکرد سایر بخشهای شبکه را مختل نکند.
آیا کارت شبکه برای گیمینگ مفید است؟
شاید وعدهی بهبود وضعیت ارتباط هنگام بازیهای آنلاین شما را به خرید کارت شبکه مجزا وسوسه کند؛ اما احتمالاً این کار نتیجهای برایتان نخواهد داشت.
اگر مشکل وایفای دارید و امکان استفاده از اترنت یا شبکهی مش یا آداپتورهای پاورلاین را ندارید، شاید کارت وایفای بهتر بتواند به بهبود پایداری و سرعت اتصال کمک کند. بااینحال، این کار تأثیری روی پینگ نخواهد گذاشت و اگر مشکل اتصال در خط اصلی اینترنت شما باشد، ارتقای وایفای این مشکل را حل نمیکند.
احتمال اینکه استفاده از کارت شبکه اترنت بهجای کارت وایفای تأثیری بر تجربهی گیمینگ شما بگذارد، نیز ناچیز است و خرید چنین کارتی با این هدف توصیه نمیشود.
روترهای سفارشی همچنان از کارت شبکه استفاده میکنند
یکی از کاربردهای مهم کارتهای شبکه در سال ۲۰۲۴، استفادهی آنها در روتر یا فایروالهای سفارشی است. هنگام ساخت این دستگاهها، به کارت شبکه سفارشی با حداقل دو اینترفیس (یک LAN و یک WAN) نیاز خواهید داشت.
بنابر مقالهی وبسایت XDA-Developers، استفاده از دو اینترفیس در ساخت روتر و فایروالهای سفارشی به چند دلیل توصیه میشود. برای مثال، هرچند میتوان روتر را با اینترفیس پیکربندی کرد، این فرایند دشوار است و توصیه نمیشود.
همچنین، اشتباهات در پیکربندی میتواند دستگاههای شما را در معرض خطر عمومی قرار دهد و شاید دورزدهشدن روتر یا فایروال شما را بههمراه داشته باشد.
کارتهای شبکهی مجهز به چندین اینترفیس میتوانند ضمن حفظ کارایی مطلوب خود، در پیکربندیهای پیشرفتهتری مانند تعادل بار (Load Balancing) یا تجمیع لینکها (Link Aggregation) استفاده شوند. کارتهای شبکهی باکیفیت میتوانند بار پردازش اتصالات پهنای باند بالا را از دوش سیپییو بردارند و سرعت کلی را بهبود ببخشند.
ازجمله کاربردهای پیشرفته و پیچیدهتر کارتهای شبکه مجهز به چندین اینترفیس، میتوان به پشتیبانی از ویژگیهای مانند VLAN Tagging و تقسیمبندی شبکه (Network Segregation) یا حتی RDMA (دسترسی مستقیم حافظه از راه دور) اشاره کرد.
آیا باید در سال ۲۰۲۴ یک کارت شبکه بخرید؟
احتمالاً نه! برای کاربر معمولی رایجترین دلیل برای خرید کارت شبکهی اختصاصی بهبود اتصال وایفای است. حتی در سناریوهای ضعف اتصال وایفای نیز، شاید بهجای خرید کارت شبکه، رویآوردن به گزینههای دیگری مانند بهبود پوشش شبکه با شبکهی مش انتخاب بهتری باشد.
مقالههای مرتبط:
اگر به ساخت هوملب در سیستمی واحد یا اجرای سرویسهایی با پهنای باند بسیار بالا یا ساخت روتر سفارشی فکر میکنید، ممکن است کارت شبکهی چنداینترفیسی برایتان کاربردی باشد؛ اما برای بیشتر کاربران عادی و گیمرها، نباید انتظار داشته باشید که استفاده از کارت شبکهی گرانقیمت تأثیر محسوسی روی تجربهی استفاده از اینترنت بگذارد.