مصرف آجیل با کاهش خطر ابتلا به زوال عقل همراه است
مصرف آجیل با کاهش خطر ابتلا به زوال عقل همراه است
مطالعهای روی بیش از ۵۰ هزار شرکتکننده در بیوبانک بریتانیا نشان داد خطر ابتلا به زوال عقل در افرادی که هر روز یک مشت آجیل میخوردند، پایینتر بود. خطر ابتلا به زوال عقل در کسانی که مصرف روزانه حدود ۳۰ گرم آجیل را گزارش کردند، در مقایسه با افرادی که بیشتر از ۶۰ سال سن داشتند و آجیل مصرف نمیکردند، ۱۶ درصد پایینتر بود. چنانچه آجیل به صورت بدون نمک مصرف میشد، میزان کاهش خطر به ۱۷ درصد میرسید.
تاثیر مثبت مغزهای گیاهی در کاهش خطر ابتلا به زوال عقل خبر خوبی بهنظر میرسد؛ اما نکات مهمی وجود دارد که باید مورد توجه قرار گیرد. نتایجی که به آنها اشاره شد، در افرادی که چاق محسوب نمیشدند، خواب کافی داشتند و سیگار نمیکشیدند یا هر روز الکل مصرف نمیکردند، به دست آمد. وقتی فقط مردان در تمامی گروههای سنی درنظر گرفته شدند یا وقتی افرادی درنظر گرفته شدند که عوامل خطر دیگری مانند ضعف عضلانی یا احساس تنهایی را گزارش میکردند، ارتباط معناداری بین مصرف آجیل و کاهش خطر ابتلا به زوال عقل مشاهده نشد.
اولین باری نیست که مصرف آجیل با سلامت مغز ارتباط داده می شود. مغزهای گیاهی مواد غذایی پرانرژی سرشار از مواد مغذی و ترکیبات ضدالتهاب و آنتیاکسیدان هستند. بنابراین، دانشمندان این فرضیه را مطرح کردند که خواص مغزهای گیاهی میتواند برای سلامت مغز مفید باشد و برخی از مطالعات همهگیرشناسی نیز این موضوع را نشان میدهند.
پژوهشگران در کارآزمایی تصادفی کنترلشدهی ۱۲ هفتهای، متوجه شدند مصرف یک مشت بادام زمینی در روز حافظه و روانی کلام را در بزرگسالان سالم دارای اضافه وزن بهبود میبخشد. بااینحال، چند کارآزمایی بالینی دیگر چنین مزایایی را پیدا نکردند.
پژوهشگران دانشگاه کاستیا-لامانچا برای مشخصکردن نتایج مبهم، اطلاعات گروهی از افراد را که بین سالهای ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۲ در بیوبانک بریتانیا ثبت نام کرده بودند، استفاده کردند. شرکتکنندگان به طور متوسط هفت سال مورد پیگیری قرار گرفتند. در طول مدت مطالعه، نرخ ابتلا به هر نوع زوال عقلی ۲٫۸ درصد بود. کسانی که میگفتند در روز ۳۰ گرم آجیل میخوردند (حدود یک مشت)، احتمال کمتری داشت که در این گروهها قرار گیرند.
دلایل ارتباط میان مصرف مغزهای گیاهی و کاهش خطر ابتلا به زوال عقل نامشخص است. درحال حاضر هنوز علت دقیق اشکال مختلف زوال عقل هم شناسایی نشده و تحقیقات بیشتری لازم است تا روشن شود چه عواملی در ایجاد و پیشگیری از زوال عقل موثرند.
بیشتر بخوانید
درمانهای دارویی موجود برای زوال عقل اثرات محدودی دارند؛ درحالیکه شواهدی وجود دارد که نشان میدهد با اصلاح برخی از عوامل خطر سبک زندگی مانند سیگار کشیدن، نوشیدن الکل، ورزش یا انزوای اجتماعی، میتوان از حداکثر ۴۰ درصد از موارد زوال عقل پیشگیری کرد یا آن را به تاخیر انداخت.
پژوهشگران در مقالهی خود مینویسند: «مطالعات طولانیمدت آینده، هم مطالعات مشاهدهای و هم کارآزماییهای بالینی باید اثر مصرف آجیل را به عنوان استراتژی برای جلوگیری از ابتلا به زوال عقل در بزرگسالان ارزیابی کنند.»
چندین مطالعهی مروری نشان دادهاند رژیمهای غذایی سالم مانند رژیم غذایی مدیترانهای با کاهش خطر ابتلا به زوال عقل همراه هستند. در همین حال بهنظر میرسد رژیم غذایی غربی که سرشار از چربی اشباع، قند و نمک است، عامل خطر برای ابتلا به زوال عقل محسوب میشود.
مطالعهای اخیر روی ۶۰ هزار بریتانیایی نشان داد پیروی از رژیم غذایی مدیترانهای خطر ابتلا به زوال عقل را تا ۲۳ درصد کاهش میدهد. بررسیهای بیشتر نشان داد روغن زیتون که از عناصر اصلی سبک زندگی مدیترانهای است، میتواند بهطور خاص خطر مرگ ناشی از زوال عقل را ۲۸ درصد کاهش دهد.
مطالعه در مجلهی GeroScience منتشر شده است.