رئیس انجمن واردکنندگان موبایل: سود بازرگانی ۹۶ درصدی آیفون ترسناک است
رئیس انجمن واردکنندگان موبایل: سود بازرگانی ۹۶ درصدی آیفون ترسناک است
رئیس انجمن واردکنندگان موبایل معتقد است با وجود تعرفه ۹۶ درصدی واردات این کالا هنوز میتوان به شکستن این نرخ امیدوار بود. عبدالمهدی اسدی، در گفتوگو با «lastech» از شکست پروژهی ممنوعیت رجیستری گوشیهای آیفون، تبعات این تصمیم و آیندهی بازار موبایل پس از تصمیم جدید هیات دولت به رفع منع رجیستری گوشیهای این برند میگوید.
- آقای اسدی با توجه به سهم گوشیهای آیفون در بازار ایران، فکر میکنید رفع ممنوعیت رجیستری چه تأثیری برای بازار داشته باشد؟ در دو سال گذشته چه بخشهایی تحت تأثیر این محدودیتها قرار گرفت؟
سهم ۱۰ درصدی آیفون ۴۰ درصد صنعت موبایل ایران را درگیر میکند. یعنی ۱۰ درصد مردم از گوشیهای این برند استفاده میکنند و این میزان ۴۰ درصد صنعت را درگیر میکند. حالا با تغییرات جدید امیدوارم این بازار رونق بگیرد. در این مدت بسیاری از کسبوکارهای ما، از اکسسوری تلفن همراه گرفته تا فروشندگان و واردکنندگان این برند و همینطور لایههای بعد از واردات، مثل تعمیرکاران حرفهای، رونق بازارشان را از دست دادند. من از این تصمیم خوشحالم؛ در این روزهای سخت و شرایط اقتصادی و وضعیت دلار، این خبر مقداری هم برای صنعت تلفن همراه امیدوارکننده بود، هم برای مردم که رفع محدودیت دربارهی آیفون یکی از مطالبات اجتماعی آنها بود. این ممنوعیت برای خیلی از مردمی که نه قدرت خرید این برند را داشتهاند، نه قصد خرید آن را، یک سؤال بزرگ بود.
اگر این عدد صحت داشته باشد خیلی ترسناک است. سود بازرگانی ۹۶ درصدی با مجموعه عوارض دیگری که برای واردات باید پرداخت شود، سر جمع به حدود ۱۱۰ تا ۱۱۱ درصد میرسد. یعنی خریدار باید هم پول خرید آیفون خودش را بدهد و هم یک گوشی آیفون برای دولت بخرد. ما پیش از این برای آیفون ۱۳ که در دولت قبل تعرفه واردات ۹۶ درصد اعمال شده بود، موفق به کاهش این رقم شدیم. این نرخ ۹۶ درصدی در شرکت ما هم برای ۲۰ روز اعمال شد و با همین میزان سود گوشیها را ترخیص کردیم اما در نهایت راهکارهایی پیدا کردیم و این نرخ را شکستیم. بنابراین دربارهی شرایط فعلی هم میتوان امیدوار بود.
- منع رجیستری آیفون تا چه حد توانست به اهداف اولیهاش برسد؟
این ممنوعیت از ابتدا تصمیمی غیرکارشناسی بود و نتوانست موفق باشد. ما در انجمن موبایل ۹ ماه تمام در مورد آیفون تحقیق کردیم تا بالاخره دولت صدای بخش خصوصی را شنید. با رفع ممنوعیت هم منافع ملی و هم منافع صنفی تأمین میشود.
- نتیجه تحقیقاتتان چه بود؟
اینکه با وجود ممنوعیت آیفون تبعات بسیاری را شاهد بودیم. از جمله اینکه این کالا به طور غیررسمی وارد میشد و در همین حال که قاچاق در کشور پرورش داده میشد، ارز بهطور غیررسمی با حسابهای یکبارمصرف خارج میشد. در واقع مردم کالا را از مسیرهای غیررسمی دریافت میکردند. مهمترین موضوع این بود که دولت میتوانست آوردهی بزرگی به اندازهی ۱۰ تا ۱۲ همت از مسیر رسمی واردات این کالا داشته باشد که آن را از دست داد. کالای بالای ۶۰۰ دلار که آیفون هم جزو آن است یک سبد ارز دارد، یعنی مصرف سرانه دارد که میزان آن بین یک تا یکونیم میلیارد دلار در سال است. البته در حال حاضر با وجود سابقهای که برای شرکتها به وجود آمده، ارزبری کنترل میشود. بنابراین منابع ارزی قطعاً در واردات تلفن همراه کنترل شده است.
بیشتر بخوانید
- درباره تعرفه رجیستری چه پیشبینیای میتوان داشت؟
تا با عزیزان در دولت صحبت نکنیم، نمیتوان پیشبینی کرد. فقط میتوان گفت که ارز آیفون هم از منشأ ارز صادراتی تامین میشود و دربارهی رقمش هنوز چیزی مشخص نیست؛ بستگی دارد به اینکه چقدر ارز بدهند، عرضه و تقاضا و شرایط بازار هم مؤثر است.
- بنابراین فکر میکنید که استقبال از سمت مردم چطور باشد؟
در حال حاضر شرایط بازار درباره گوشیهای زیر ۶۰۰ دلار نرمال است و با اینکه دلار بالا رفته، قیمت تلفن همراه مناسب است. با این شرایط فکر نمیکنم که بازار شرایط هیجانی پیدا کند. تنها تفاوت این است که مردم حق انتخاب دارند.