۱۰ درصد زمان کاری روزانه برنامهنویسان ایرانی صرف دور زدن تحریم و فیلترینگ میشود
۱۰ درصد زمان کاری روزانه برنامهنویسان ایرانی صرف دور زدن تحریم و فیلترینگ میشود
فاطمه عامل، مدیر مارکتینگ کوئرا درمورد انتشار نظرسنجی این شرکت از برنامهسازان گفت: «ما همواره با یکسری سوالات و مشکلات برای نیروی برنامهنویس مواجه بودیم. از بهار امسال به این فکر افتادیم که یک نظرسنجی ایجاد کنیم تا به ما یک دادهی دقیق و شفاف از صنعت حال حاضر برنامهنویسان در ایران ارائه دهد.»
مهاجرت، مهمترین دلیل خروج از دیجیکالا
مصی کوهنورد، مدیر منابع انسانی دپارتمان فناوری دیجیکالا در ادامهی این رویداد درمورد چالشهای نگهداشت نیروی انسانی در این سازمان گفت: «نرخ خروج از دیجیکالا سال گذشته ۲۰ درصد بود. مهمترین دلیل خروج افراد از دیجیکالا در این سال مهاجرت به خارج از کشور بود و ۴۰ درصد از افرادی که سازمان را ترک کردند در بازهی سنی ۲۱ تا ۲۵ سال قرار داشتند.»
بر اساس آماری که کوهنور نمایش داد ۳۷ درصد دلیل خروج از دیجیکالا در سال ۱۴۰۲ مهاجرت از کشور بود که در سال ۱۴۰۳ این آمار با افزایش ۹ درصدی به ۴۶ درصد رسیده است. بااینحال با تغییراتی که منابع انسانی دیجیکالا در این سال ایجاد کرده، نرخ خروج بهدلیل موقعیت کاری بهتر، از ۳۵ درصد به ۱۵ درصد رسیده و کاهش ۲۰ درصدی یافته است. به گفتهی او درحالحاضر نرخ خروج از دیجیکالا نسبتبه سال گذشته ۷ درصد کمتر شده است.
محمدباقر تبریزی، مدیرعامل کوئرا، در ادامه هدف این شرکت را بهاینصورت بیان کرد: «یکی از مهمترین اهداف ما این بود که نیروی کار برنامهنویس را توانمندتر کنیم و کمک کنیم شرکتهایی که به دنبال جذب هستند هم راحتتر این کار را انجام دهند. محصول کاریابی کوئرا بخش مهارتسنجی و برنامهنویسی دارد که شرکتها قبل از مصاحبه میتوانند به صورت فنی و عملی مهارت افراد را بسنجند.»
به گفتهی او محصولات بینالمللی کوئرا بیشتر در کشورهای عراق، سوریه و کویت استفاده میشوند. او اضافه کرد: «ما در دولت قبلی با همکاری وزارت ارتباطات برگزارکنندهی بوتکمپهای دانشآموزی در طرح ایران دیجیتال بودیم و در استانهای قم و مازندران این بوتکمپها را برگزار کردیم.»
علیرضا جلالیان، مدیر توسعهی کسبوکار کوئرا دربارهی اهمیت برگزاری نظرسنجی برنامهنویسان گفت: «ما در دورهای هستیم که سعی میکنیم تصمیماتمان مبنیبر داده باشد. در حوزهی برنامهنویسی دادههای زیاد و معتبری نداریم و اگر دادهای در دنیا وجود دارد خیلی قابل تعمیم به ایران نیست. ما سعی کردیم پرسش و پاسخها را طوری طراحی کنیم که دچار سوگیری نباشد و نزدیک به ۴۰ سوال در پرسشنامه داشتیم.»
او ادامه داد: «ما در این گزارش به ترتیب به اطلاعات دموگرافیک برنامهنویسان ایرانی، تکنولوژی موردعلاقهی آنها، هوش مصنوعی، شرایط شغلی و شرایط اجتماعی از جمله مهاجرت، فیلترینگ و تحریم پرداختیم. طبق تخمینهای ما این نظرسنجی بیش از یک میلیون بار دیده شده است و از ۱۰ هزار نفری که وارد آن شدهاند، ۵ هزار و ۱۲۰ نفر به آن پاسخ دادهاند.»
به گفتهی او نتایج این نظرسنجی بر اساس سه دسته مقایسه شده است. جلالیان دراینباره گفت: «بر اساس تجربهی کاری، ما افراد را به تازهکار و حرفهای دستهبندی کردیم، بر اساس گروه سنی افرادی را که زیر ۲۳ سال هستند بهعنوان نسل زد درنظر گرفتیم. در بحث جنسیت هم ۸۳ درصد شرکتکنندگان ما آقایان و ۱۶ درصد آنها خانمها بودند و یک درصد هم تمایل نداشتند بگویند.»
۲۲ درصد برنامهنویسان به پایتخت مهاجرت کردهاند
به گفتهی جلالیان، ۸۱۷ زن و ۴ هزار و ۲۶۳ مرد در این نظرسنجی شرکت کردند و افراد زیر ۲۳ سال، ۵۲ درصد جامعهی آماری این نظرسنجی را تشکیل دادند. همچنین افرادی که زیر ۳ سال تجربهی کاری داشتند، ۶۰ درصد شرکتکنندگان در این نظرسنجی را شکل میدادند.
بر اساس نظرسنجی کوئرا از میان افرادی که ۳۵ درصد آنها تحصیلات دانشگاهی نداشتند یا ادامه نداده بودند و دانشگاهیانی که ۶۳ درصد آنها مهندسان کامپیوتری بودند، اصلیترین منبع یادگیری برای برنامهنویسان ویدیوهای یوتیوب است. بعد از آن دورههای آنلاین داخلی و خارجی قرار دارند و یادگیری در صنعت در مقام چهارم این منابع قرار میگیرد.
جلالیان دربارهی آمارهای این نظرسنجی ادامه داد: «تمرکز محل سکونت برنامهنویسان ابتدا در تهران و پساز آن در استانهای خراسان رضوی و اصفهان است. علاوهبر این ۲۲ درصد شرکتکنندگان به استان تهران مهاجرت کردهاند.»
به گفته جلالیان ۸۰ درصد شرکتکنندگان در این نظرسنجی از هوش مصنوعی استفاده میکنند و ۵۴ درصد از آنها باور دارند هوش مصنوعی نمیتواند جای آنها را بگیرد.
اصلیترین دلیل مهاجرت برنامهنویسان ایرانی سرعت و کیفیت کم اینترنت است
مدیر توسعهی کسبوکار کوئرا در ادامه درمورد آمار مهاجرت برنامهنویسان ایرانی گفت: «فقط ۲۰ درصد از افراد شرکتکننده در نظرسنجی گزینه «برنامهای ندارم» را برای مهاجرت انتخاب کردهاند. «سرعت و کیفیت اینترنت»، «فیلترینگ داخلی» و «تحریمهای بینالمللی» اصلیترین اولویتهای برنامهنویسان ایرانی برای مهاجرت بوده است.»
علاوهبر این، بر اساس دادههای این نظرسنجی، ۱۰ درصد زمان کاری روزانهی برنامهنویسان ایرانی برای دور زدن تحریم و فیلترینگ صرف میشود.
به گفتهی جلالیان و بر اساس دادههای کوئرا ۴۱ درصد شرکتکنندگان کارمند تمام وقت و ۱۹ درصد فریلنسر هستند. از این تعداد ۵۷ درصد به صورت کاملاً حضوری و ۱۵ درصد به صورت کاملا دورکار فعالیت میکنند. به گفته جلالیان ثبات کاری کارمندان تماموقت بیشتر از فریلنسرها است. بر اساس دادههای نظرسنجیهای کوئرا بازهی درآمدی مدیران ارشد بین ۷۰ تا ۸۰ میلیون تومان است. بازهی فنی مدیران فنی بین ۵۰ تا ۶۰ میلیون و بازهی فنی کارآموزان بین ۱۰ تا ۱۵ میلیون است.
دادههای این نظرسنجی نشان میدهد اصلیترین اولویتهای برنامهنویسان برای انتخاب یک موقعیت شغلی «حقوق دریافتی»، «تعادل کار و زندگی» و «امکان دورکاری» است. علاوهبر این «عدم دریافت بهموقع حقوق»، «نبودن فضای رشد و یادگیری» و «مدیران و همکاران بد» اصلیترین دلایل ترک یک سازمان هستند.
بر اساس نظرسنجی کوئرا محبوبترین شرکت های ایرانی بین برنامهنویسان «همراه اول»، «اسنپ» و «دیوار» هستند و اصلیترین ویژگیهای این شرکتها «حقوق دریافتی بالا»، «مقیاس محصول و بیزنس» و «محیط کار دوستانه» است.