چگونه در بورس کالا خودرو بخریم؟
سلب مسئولیت: lastech صرفا نمایشدهنده این متن تبلیغاتی است و تحریریه مسئولیتی درباره محتوای آن ندارد.
همه مراحل خرید خودرو از بورس کالا را با همراهی کارگزاری آگاه طی کنید. معاملات خودرو و حواشی مربوط به نوسانات قیمت آن از داغترین خبرها در کشور است. فعالیتهای رو به افزایش دلالان در این حوزه حبابهای جدی قیمتی برای خودروهای مختلف ایجاد کرده است. با این شرایط دیگر نمیتوان فاصله قیمت خودرو در کارخانه و بازار را تنها به تورم نسبت داد و دیگر عوامل را نیز باید بررسی کرد. در این میان، دولت با راهکارهای مختلف سعی در کنترل بازار پرچالش خودرو داشته است و عرضه خودرو در بورس کالا یکی از این راهکارها است. در ادامه جزئیات فرایند خرید خودرو در بورس کالا را بررسی میکنیم.
خودرو را بدون قرعهکشی بخرید!
فرایند قرعهکشی برای خرید خودرو و محدودیتهای اعمالشده در مورد خریداران یکی از راهکارهای دولت برای کنترل بازار خودرو بود که کارایی چندانی هم نداشت. زمان تحویل نامشخص و صفهای طولانی، متقاضیان را خسته میکرد و ناچار به سمت خرید از بازار آزاد با قیمتی بیشتر از کارخانه، سوق میداد. با عرضه خودرو در بورس کالا، متقاضیان خرید از فرایند طولانی و خستهکننده قرعهکشی فاصله گرفتند و به سمت بازاری حرفهای راهنمایی شدند.
احتمالا استفاده از بسترهای بازار سرمایه برای معاملات پرتقاضایی همچون خودرو (مخصوصا خودروهایی چون ۲۰۷، تارا و …) یکی از بهترین راهکارهای کنترل بازار بوده است. البته طرح عرضه خودرو در بورس، طرح جدیدی نیست. این طرح حدودا از پنج سال پیش در مجلس مطرح شد اما اولین عرضه تا اردیبهشت ۱۴۰۱ عملی نشد.
اعتبار بازار بورس نسبت به دیگر بازارهای موازی برای معامله خودرو، خریداران را به سمت این بازار سوق میدهد. البته مزایای ارائهشده در بورس کالا به خریداران هم باعث شد در ده ماه گذشته و در هر عرضه، متقاضیان بیشتری برای خرید خودروها ثبت سفارش کنند. این مزایا را میتوان در موارد زیر خلاصه کرد:
- شفافیت بالای تمام مراحل معامله از ثبت سفارش تا تحویل
- استفاده از یک بستر قانونمند برای انجام معاملات
- ایجاد بهبودهایی در فرایند قیمتگذاری خودروهای داخلی و خارجی
- توزیع منصفانه خودروها در میان خریداران
- کشف قیمت منصفانه خودروها در بستر بورس کالا
- کنترل نقش دلالان در تغییر قیمتهای خودرو
- ایجاد ضمانت برای شرایط زیاندهی طرفین معامله در بستر بورس کالا
- صرفهجویی در زمان خریداران با استفاده از مزایای معاملات آنلاین بورس کالا
- تجربه معامله در یک بستر حرفهای بدون صف و قرعهکشی
- اختلاف قیمت خودروها با قیمت بازار آزاد
- تاریخ تحویل شفاف و قطعی برای خریداران
- کاهش چشمگیر احتمال کلاهبرداری در معاملات
این مزایا فرصتی برای خریداران فراهم میکند خودروی مدنظر خود را بدون هیچ واسطهای از تولیدکننده بخرند. در این حالت هیچ دلالی نمیتواند قیمت کشفشده در بورس کالا را تغییر دهد. کشف قیمت خودرو در معاملات بورس کالا میتواند در بازه زمانی بلندمدت، بازه نوسان قیمت خودرو را کنترل کند. فعالان اقتصادی پیشبینی میکنند با ادامه روند عرضه خودروهای داخلی و خارجی در بورس کالا و اعلام رسمی قیمتهای کشفشده پس از تمام شدن معاملات، امکان کنترل قیمتها در بازار آزاد هم دور از ذهن نخواهد بود. حتی این امکان وجود دارد که این روش، بازار خودرو را به سمت بازاری تکنرخی هدایت کند. البته برای دستیابی به این هدف راه زیادی در پیش است و باید بستر مناسب آن نیز فراهم شود.
با این وجود و در همین سازوکار فعلی، خودروها از چرخه قیمتگذاری در بازارهای مختلف خارج شدهاند و عوامل منفی اثرگذار بر ایجاد حباب قیمتی پیرامون آن تا حد زیادی کنترل میشود. تمامی فرایند کشف قیمت مربوط به هر خودرو در بورس کالا، وابسته به تقاضای مشتریان و درخواست خرید ثبتشده توسط آنها است.
چه خودروهایی در بورس عرضه شدهاند؟
بازار بورس کالا در عرضههای ابتدایی، بستر معاملات خودروهای خارجی چون دیگنیتی و فیدلیتی بود اما اکنون بسیاری از خودروهای پرطرفدار داخلی و خارجی، در عرضههای هفتگی این بازار معامله میشوند. قرارداد مربوط به معامله این خودروها پس از تسویه حساب خریداران تنظیم میشود و در تاریخ ذکرشده در اطلاعیه عرضه مربوط به آن، تحویل میشود. تا اسفند ماه ۱۴۰۱ خودروهای زیر در بورس کالا عرضه و معامله شدهاند:
- خودروی ۲۰۷ دندهای
- خودروی ۲۰۷ اتوماتیک
- خودروی کارا
- خودروی فیدیلیتی
- خودروی تارا دستی
- خودروی تارا اتوماتیک
- خودروی شاهین
- خودروی دیگنیتی
- خوروی دیگنیتی پرستیژ
- خودوری دنا پلاس دستی
- خودروی هایما S5
- خودروی هایما S7
- خودروی هایما S8
- خودروی لاماری ایما
- خودروی T5 اتوماتیک
- خودروی ریسپکت
- کامیون کشنده EM Power
- کامیونت فورس (Force)
خرید و فروش خودرو در بورس کالا، نیاز به دریافت کد معاملاتی مخصوص این بازار و افتتاح حساب بانکی وکالتی دارد. ثبت سفارش خودرو و تعیین قیمت آن در بازار بورس کالا، همانطور که پیش از این هم گفتیم کاملا رقابتی انجام میشود. هر متقاضی خرید پس از بررسی اطلاعیه عرضه و با در نظر گرفتن قیمت پایه، مبلغ مورد نظر خود را در سامانههای آنلاین معاملاتی برای شرکت در رقابت خرید ثبت میکند. در صورت تایید درخواست خرید، متقاضیان مابقی مبلغ خودرو را به حساب وکالتی خود واریز میکنند و تقاضای خرید آنها تایید میشود. پس از آن خریداران میتوانند نمایندگی تحویل خودروی خود را به صورت آنلاین تعیین و انتخاب کنند.
کلام آخر
استفاده از پتانسیلهای موجود در بورس کالا برای معاملات پرحاشیه خودرو در کشور یکی از راهکارهای نسبتا مناسب بوده است. مزایای این نوع معامله خودرو، باعث آن شده که هر عرضه در بازار بورس کالا نسبت به عرضه قبلی با استقبال بیشتری روبرو شود. ادامه این روندها ممکن است منجر به کنترل بازار آزاد خودروها (به خصوص تولیدات داخلی) شود و نقش دلالان بر قیمتها را تا حد زیادی کاهش دهد.