عمومی

چرا عرضه‌ی بزرگ «پی‌سی‌های کوپایلت‌پلاس» به یک فاجعه‌ی تمام‌عیار تبدیل شد؟

چرا عرضه‌ی بزرگ «پی‌سی‌های کوپایلت‌پلاس» به یک فاجعه‌ی تمام‌عیار تبدیل شد؟

صرف‌نظر از اینکه آیا بین مایکروسافت و کوالکام توافقی رسمی صورت گرفته بود یا خیر، مشخصاً کوالکام قصد داشت پیش از سایرین به‌طور انحصاری از ویژگی‌های پی‌سی‌های کوپایلت پلاس بهره‌مند شود.

کوالکام تنها شریک تراشه‌ای مایکروسافت بود که در مراسم رونمایی این محصولات روی صحنه حضور داشت و تراشه‌ی اسنپدراگون ایکس را برای موج اولیه‌ی سخت‌افزارهای کامپیوتر کوپایلت پلاس تأمین می‌کرد.

کوالکام می‌خواست به‌طور انحصاری از ویژگی‌های پی‌سی‌های کوپایلت پلاس بهره‌مند شود

بااین‌حال وقتی عرضه‌ی ویندوز ریکال به تعویق افتاد، پی‌سی‌های کوپایلت پلاس ویژگی شاخص هوش مصنوعی خود را از دست دادند و در نتیجه موج اولیه‌ی سخت‌افزار چیزی برای نمایش نداشت. نسل اول پی‌سی‌های کوپایلت پلاس صرفاً به لطف بهبود عملکرد و کارایی به فروش رسید که البته نمی‌توانیم پیشرفت قابل‌توجه آن‌ها را نسبت به تراشه‌های قبلی کامپیوترها نادیده بگیریم. اما اینتل و AMD به‌سرعت این فاصله را جبران کردند.

تمام مشکلات فوق به این معنی نبود که پی‌سی‌های کوپایلت پلاس از هیچ قابلیت هوش‌مصنوعی بهره نمی‌بردند، اما مجموعه‌ی تجربیات هوش مصنوعی نسل جدید محصولات مایکروسافت بسیار ناچیز و کم‌رنگ به نظر می‌رسید.

برای مثال این سیستم‌ها تولید محلی تصویر روی دستگاه را در برنامه‌های Photos و Paint ارائه می‌دادند و چندین فیلتر جدید در Windows Studio Effects و ترجمه‌ی صوتی زنده نیز به این پی‌سی‌ها آمده بود. اما هیچ‌کدام از این قابلیت‌ها و ویژگی‌ها دنیای فناوری را حیرت‌زده نکرد و بسیاری از کارشناسان در بررسی‌های اولیه‌ی خود پی‌سی‌های هوش مصنوعی را ناامیدکننده خواندند.

اینتل و ای‌ام‌دی در ماه آگوست، یعنی حدود یک ماه پس از شروع عرضه‌ی اسنپدراگون ایکس، عرضه‌ی تراشه‌های سازگار با کوپایلت پلاس را آغاز کردند. بااین‌حال در کمال تعجب، مایکروسافت به این دو شرکت اجازه نداد از تجربیات کوپایلت پلاس بهره‌مند شوند.

حتی ویژگی‌های کم‌اهمیت‌تری مانند Windows Studio Effects یا Cocreator در برنامه‌ی پینت هنوز فقط در سیستم‌هایی ارائه می‌شود که به تراشه‌های اسنپدراگون مجهزند، درحالی‌که سخت‌افزارهای سازگار و مجهز به تراشه‌های اینتل و AMD روانه‌ی بازار شده‌اند.

به بیان ساده، اگر کاربری از جدیدترین پردازنده‌ی Ryzen AI 9 370 با واحد پردازش عصبی ۵۰ تاپسی استفاده کند (۱۰ تاپس بیشتر از اسنپدراگون ایکس الیت) به هیچ‌کدام از ویژگی‌های هوش مصنوعی کوپایلت پلاس دسترسی نخواهد داشت.

بااین حساب طبیعی است که فرض را بر رابطه‌ی انحصاری کوالکام و مایکروسافت بگذاریم، زیرا می‌دانیم که تمام ویژگی‌های کوپایلت پلاس روی همه‌ی معماری‌های داخلی مایکروسافت در دسترس هستند و این شرکت از انتشار آن‌ها خودداری می‌کند.

مایکروسافت از ارائه‌ی قابلیت‌های هوش مصنوعی به پی‌سی‌های اینتل و ای‌ام‌دی خودداری کرد

شاید این موضوع زمانی‌که اسنپدراگون ایکس تنها تراشه‌ی موجود در بازار بود که می‌توانست این ویژگی‌ها را اجرا کند، منطقی به نظر می‌رسید؛ اما حالا، این توجیه قابل‌پذیرش نیست.

مسلماً اینتل و ای‌ام‌دی از رویکرد مایکروسافت خشنود نیستند، زیرا وقت و منابع خود را به تولید تراشه‌های سازگار با کوپایلت اختصاص داده‌اند و به هیچ‌چیز نرسیده‌اند.

جالب اینکه مایکروسافت تا یک ماه پیش هنوز سعی داشت این دوره‌ی انحصاری را ادامه دهد: وقتی اعلام کرد که قابلیت ریکال بالاخره در اکتبر وارد مرحله‌ی پیش‌نمایش می‌شود، اما فقط برای لپ‌تاپ‌های مجهز‌به اسنپدراگون ایکس؛ بقیه‌ی سیستم‌ها باید تا ماه نوامبر صبر می‌کردند.

حالا عرضه‌ی ویندوز ریکال دوباره به‌تعویق‌افتاده و پی‌سی‌های کوپایلت پلاس تا اواخر نوامبر یا حتی دسامبر پیش‌نمایش اولیه را دریافت نمی‌کنند. بااین‌حساب آیا سیستم‌های کوپایلت پلاس اینتل و AMD باید برای دریافت و تست ویژگی‌های هوش‌مصنوعی نسل جدید تا سال ۲۰۲۵ صبر کنند؟ کسی پاسخ این سؤال را نمی‌داند و مایکروسافت هم در بیانیه‌های خود اشاره‌ای به این موضوع نمی‌کند.

اینتل و ای‌ام‌دی گفته‌اند که ویژگی‌های کوپایلت پلاس را تا ماه نوامبر دریافت می‌کنند، اما باید ببینیم مایکروسافت به این برنامه پایبند می‌ماند یا خیر.

مشکلات و تأخیرهای ویندوز ریکال

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا