پژوهش جدید: استفاده طولانی از میز ایستاده میتواند به اندازه نشستن مضر باشد
پژوهش جدید: استفاده طولانی از میز ایستاده میتواند به اندازه نشستن مضر باشد
سالهای اخیر، ایستادن به راهحلی برای مقابله با سبک زندگی بیتحرک، بهویژه برای کارمندان دفتری، تبدیل شده است که ساعتهای طولانی پشت میز مینشینند. مطالعات جدید محققان استرالیایی و هلندی نشان میدهد ایستادن طولانی نیز میتواند به اندازه نشستن طولانی برای سلامتی مضر باشد.
به گزارش ساینسالرت، این تحقیق روی دادههای جمعآوریشده از ۸۳ هزار و ۱۳ بزرگسال طی ۷ سال انجام شده است. محققان از دستگاههای مچی برای ردیابی تحرک، خواب و زمان نشستن استفاده کردند. آنها مدت ایستادن و نشستن را با وقوع بیماریهای قلبی عروقی، ازجمله نارسایی قلب، سکته مغزی و بیماریهای گردش خون مانند فشارخون پایین، واریس و زخمهای وریدی مطابقت دادند.
نتیجه این بود که هیچ ارتباطی بین زمان ایستادن و تغییر ریسک بیماریهای قلبی عروقی وجود نداشت؛ یعنی استفاده از میزهای ایستاده و حالات کاری مشابه ممکن است تأثیری بر مشکلات سلامتی مرتبط با نشستن نداشته باشد.
«متیو احمدی»، دانشمند بهداشت جمعیت دانشگاه سیدنی، میگوید بسیاری از مطالعاتی که از ایستادن حمایت میکنند، براساس نتایج نرم بالینی مانند بهبود فشارخون، حساسیت به انسولین و سطوح تریگلیسیرید بودهاند. اما تیم تحقیق او روی نتایج سخت بالینی متمرکز بوده که شامل بستری شدن در بیمارستان یا مرگ ناشی از این بیماریها میشود.
احمدی میگوید: «نشستن زیاد خطر بیماری قلبی را نه کاهش میدهد نه افزایش اما این واقعیت وجود دارد که خطر بیماریهای گردش خون افزایش مییابد.»
ایستادن طولانی برای سلامتی چندان بهتر از نشستن نیست
محققان دریافتند بیش از 2 ساعت ایستادن در روز برای سلامتی مضر است؛ بهازای هر نیم ساعت اضافه ایستادن خطر بیماریهای گردش خون ۱۱ درصد افزایش مییابد. این مسئله بهویژه برای کارگران خردهفروشیها و کسانی که از میزهای ایستاده استفاده میکنند، نگرانکننده است. از سوی دیگر، بیش از ۱۰ ساعت نشستن در روز نیز خطر بیماریهای گردش خون را ۲۶ درصد افزایش میدهد. این یافتهها نشان میدهند کمبود حرکت، چه در حالت نشسته چه ایستاده، میتواند خطری برای بیماریهای گردش خون اُرتواستاتیک باشد.
این تحقیق با جامعه آماری بزرگ و معتبری انجام شد اما باید توجه کرد که بهدلیل ماهیت مشاهدهای آن، نمیتواند ثابت کند ایستادن یا نشستن این بیماریها را ایجاد میکند. البته این تحقیق بر اهمیت حرکت بدن و تحرک در طول روز تأکید میکند. احمدی میگوید: «ایستادن بهتنهایی نباید درمانی معجزهآسا برای مشکلات ناشی از سبک زندگی نشسته در نظر گرفته شود. ایستادن باید با سایر اشکال فعالیت که باعث حرکت بدن میشود، ترکیب شود.»
نتایج این تحقیق در مجله International Journal of Epidemiology منتشر شده است.