پرتقاضاترین و پردرآمدترین حوزه های برنامه نویسی در سال ۲۰۲۵
پرتقاضاترین و پردرآمدترین حوزه های برنامه نویسی در سال ۲۰۲۵
بعد از عمومی شدن سایت نیز، توسعهدهندگان وب به نظارت بر عملکرد سایت ادامه میدهند و مشکلات فنی بالقوه را برطرف میکنند. از سوی دیگر، از تامین امنیت سایت و برنامههای آن نیز اطمینان حاصل میکنند.
توسعهدهنده وب در یک روز کاری عادی، ابتدا با مشتریان ملاقات میکند تا راجع به ابعاد و چشمانداز پروژه گفتگو کنند. سپس نوبت به کدنویسی سایت و همکاری با تیمهای دیگر مثل تیم تولیدکنندگان محتوا برای سایت میرسد.
- پیشنیازها: کارفرمایان معمولا انتظار دارند که توسعهدهندگان وب، مدرک کارشناسی در حوزه علوم کامپیوتر یا سایر زمینههای مشابه به دست آورده باشند.
- کاربردیترین زبانها: HTML، جاوا، روبی، جاوا اسکریپت، پایتون و PHP
- میانگین درآمد در کشورهای توسعهیافته: ۷۷ هزار دلار
برنامهنویس کامپیوتر (Computer Programmer)
برنامهنویسان کامپیوتر برای برنامههای نرمافزاری کامپیوتر کدنویسی میکنند و مطمئن میشوند برنامه بدون هیچ خطایی به اجرا درآید. این برنامهنویسان باید هر مشکلی که در فرایند کدنویسی پدید میآید را برطرف کنند و محصولی همسو با نیازها و استانداردهای مشتری یا کارفرما بسازند. همین برنامهنویسان ممکن است مسئولیت آموزش دادن نحوه کار با نرمافزارها را نیز به کاربران برعهده داشته باشند.
- پیشنیازها: از مهمترین پیشنیازها میشود به مدرک کارشناسی در حوزه علوم کامپیوتر یا برنامهنویسی کامپیوتر اشاره کرد.
- کاربردیترین زبانها: پشت سر گذاشتن آموزش پایتون، C، جاوا، سی پلاس پلاس و دیگر زبانهای برنامهنویسی برای پیشرفت شغلی بینهایت ارزشمند خواهد بود.
- میانگین درآمد در کشورهای توسعهیافته: ۶۸ هزار دلار
مهندس سیستمهای کامپیوتری (Computer Systems Engineer)
مهندس سیستمهای کامپیوتری باید مطمئن شود سیستمهای کامپیوتری مشتریان به خوبی و با بالاترین بازدهی ممکن به کار ادامه میدهند. چنین مهندسی میتواند مستقیما به استخدام سازمانهایی درآید که نیاز به نگهداری و بهبود سیستمهای خود یا اشخاص ثالث دارند و انواع خدمات را ارائه میکنند.
مهندس سیستم کامپیوتری ضمن نگهداری سیستمها، تامین امنیت آنها را نیز عهدهدار میشود. این متخصصان میتوانند ایدههای مبتکرانه برای بهبود عملکرد سیستمها نیز ارائه کنند و به تیمهای تکنولوژی داخل شرکت مشاوره دهند.
- پیشنیازها: چنین متخصصانی معمولا کارشناسی یا کارشناسی ارشد در حوزه فناوری اطلاعات، علوم کامپیوتر یا حوزه های برنامه نویسی مشابه دارند. اکثر کارفرمایان نیز خواستار تجربههای کاری ۵ ساله در مهندسی سیستم یا مشاغل IT میشوند.
- کاربردیترین زبانها: پایتون، جاوا، سی پلاس پلاس، سی شارپ و SQL
- میانگین درآمد در کشورهای توسعهیافته: ۸۲ هزار دلار
تحلیلگر سیستم (Systems Analyst)
افرادی که در سمت تحلیلگر سیستم استخدام میشوند، تکنولوژیهای مورد استفاده کسبوکارها را بررسی میکنند و به دنبال راههایی برای برطرفسازی ایرادات و بهینهسازی سیستمها میگردند.
شغل تحلیلگر سیستم که با نامهای «طراح سیستم» یا «معمار سیستم» نیز شناخته میشود، بر ساخت سیستمهایی تمرکز دارد که برای رسیدگی به نیازهایی مشخص پیادهسازی شدهاند. از وظایف مشخص تحلیلگر سیستم میشود به پژوهش راجع به آخرین تکنولوژهای سازمانی، ارائه تحلیل راجع به بهترین روشهای ارتقا سیستمها و آموزش دادن نحوه کار با تکنولوژیهای جدید به مشتریان و کارمندان است.
- پیشنیازها: کارفرمایان انتظار دارند تحلیلگران سیستم حداقل مدرک کارشناسی در حوزههایی مانند علوم کامپیوتر یا فناوری اطلاعات به دست آورده باشند. از آنجا که تحلیلگر سیستم از مشاغل ردهبالاتر هر سازمانی به حساب میآید، لازم است ابتدا در سمتهای دیگر کسب تجربه کنید.
- کاربردیترین زبانها: پایتون، جاوا، سی شارپ و SQL
- میانگین درآمد در کشورهای توسعهیافته: ۸۰ هزار دلار
ادمین دیتابیس (Database Administrator)
یکی دیگر از حوزه های برنامه نویسی که ارزش توجه فراوان دارد، ادمینی دیتابیس است. ادمین دیتابیس (یا به اصطلاح DBA) به اطلاعات کلان، پیچیده و معمولا محرمانه موجود در دیتابیس کسبوکارها رسیدگی میکند. از جمله وظایف او میشود به ساخت دیتابیس، ارائه دسترسی امن به همکاران، ایرادیابی و همینطور برنامهریزی برای ظرفیت دیتابیس اشاره کرد.
- پیشنیازها: فرصتهای شغلی ادمین دیتابیس معمولا در سازمانهایی پیدا میشود که به طراحی سیستمهای کامپیوتری یا سیستمهای پردازش داده میپردازند. ادمین دیتابیس میتواند در دانشگاهها، آژانسهای دولتی و شرکتهای بیمه نیز استخدام شود. اگرچه بسیاری از ادمینهای دیتابیس هم مدرک کارشناسی و هم کارشناسی ارشد دارند، میتوان بدون تحصیلات دانشگاهی و با دریافت گواهیهای مرتبط و کسب تجربه نیز وارد این حوزه شد.
- کاربردیترین زبانها: پایتون، SQL، سی شارپ، R و PHP
- میانگین درآمد در کشورهای توسعهیافته: ۹۴ هزار دلار
توسعهدهنده فرانت اند (Front-End Developer)
توسعهدهنده فرانت اند، مسئولیت ساخت و نگهداری عناصری را در یک سایت یا وباپلیکیشن برعهده دارد که مقابل چشم کاربران قرار میگیرند. برای مثال میشود به عناصری مثل ویدیوها و دکمههای کلیکپذیر اشاره کرد. این برنامهنویسان باید اطمینان حاصل کنند کاربران تجربه خوبی به دست میآورند و به راحتی از قابلیتهای سایت یا وباپلیکیشن استفاده میکنند.
از مسئولیتهای مشخصتر این متخصصان میتوان به کدنویسی عناصر بصری سایت، تست کردن ابعاد مختلف تجربه کاربر (User Experience | UX) و همینطور بهینهسازی قابلیتها برای مقیاسپذیری حداکثری اشاره کرد.
- پیشنیازها: با پشت سر گذاشتن دوره فرانت اند کوئرا کالج و کسب مهارتهای ضروری میتوانید منتظر فرصتهای شغلی متعدد در هر صنعتی باشید که نیاز به ساخت وبسایت و وباپلیکیشن دارد. گذشته از تحصیلات دانشگاهی در حوزه های برنامه نویسی مختلف، اکثر متخصصان فرانت اند در صدد کسب گواهیهای بینالمللی و حرفهای نیز برمیآیند.
- کاربردیترین زبانها: HTML، جاوا اسکریپت، ریاکت، CSS و انگولار
- میانگین درآمد در کشورهای توسعهیافته: ۱۰۷ هزار دلار
توسعهدهنده اپلیکیشن موبایل (Mobile App Developer)
این برنامهنویسان به طراحی و کدنویسی نرمافزار برای دیوایسهای موبایل – مثل گوشی و تبلت – مشغول میشوند. هر اپلیکیشنی مطابق با نیازهای بهخصوص مشتریان برنامهنویسی میشود و معمولا هم در دسترس عموم قرار میگیرد. توسعهدهندگان اپ باید برنامههای خود را تست کنند و از کارکرد بینقص آن روی مجموعهای از دستگاههای مختلف مطمئن شوند.