وزیر ارتباطات: میزان اتصال فیبر نوری در کشور فقط ۵ درصد است
وزیر ارتباطات: میزان اتصال فیبر نوری در کشور فقط ۵ درصد است
رویداد هفته ایران دیجیتال، ۶ و ۷ آذر ماه، توسط گروه علمی-تحلیلی طیف برگزار میشود. امروز در نخستین سمینار این رویداد با موضوع «ناترازی در کمین شبکه اینترنت» برگزار شد. تمرکز مباحث این نشست بر شبکه فیبر نوری FTTH و 5G بهعنوان فرصتی برای توسعه بود.
ستار هاشمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، در این رویداد نکاتی را درباره چگونگی پیشرفت پروژه فیبر نوری و کاستیهایی که در این پروژه وجود دارد، ارائه کرد. او در ابتدای صحبتهای خود تأکید کرد که طبق یک تکلیف قانونی سیاست توسعه پروژه فیبر نوری را پیگیری خواهیم کرد، «البته تغییراتی در روشهای اجرای این پروژه به وجود خواهد آمد اما اصل ماجرا ادامه پیدا خواهد کرد.»
به گفته او، نسبت ترافیکی به یک روایت ۳۰ درصد به ۷۰ درصد یا به عبارتی، یک به پنج به نفع سیار است و ما رویهای برعکس رویههای موجود در دنیا داریم که لزوم تقویت حوزه ثابت را نشان میدهد.
وزیر ارتباطات یکی از جدیترین کاستیها در طرح ملی فیبر نوری را موضوع اتصال دانسته و به اندازه بحث پوشش پیشرفت نداشته است. او در این خصوص گفت:
در بحث اتصال، آمارها نشان میدهد که از حدود ۱۱ میلیون مشترک شبکه ثابت کمتر از ۵ درصد آنها از FTTH استفاده میکنند. این در حالی است که نرخ استفاده از فیبر نوری در دنیا حداقل ۳۰ درصد است و بنابراین، ما به شدت با این میزان استاندارد جهانی فاصله داریم.
– ستار هاشمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات
هاشمی یکی از دلایل پایین بودن نرخ اتصال را عدم توان عملیاتی لایههای روبنایی میداند و اعتقاد دارد «اگر سرویس دایر شود اما در زمان استفاده کیفیت مناسبی به مردم ارائه نشود این سرویس به ضد خود تبدیل خواهد شد و نارضایتی ایجاد خواهد شد.»
خط قرمز ما در این پروژه حرفهای خلاف واقع است
مشکلات و کمبودها در حوزه تجهیزات فیبر نوری مانع دیگری بود که وزیر ارتباطات به آن اشاره کرد و گفت: «در بحث تجهیزات اگر امکان تولید داخل داریم در اولویت قرار میدهیم اما اگر نداریم هیچ دلیلی ندارد کار مردم معطل بماند، اگر موضوع تجهیزات ما را به سمت خلف وعدهای که با مردم داشتهایم میبرد، باید به سمت واردات برویم. خط قرمز ما در این پروژه حرفهای خلاف واقع است. اگر اپراتوری اعلام کرده در منطقهای را پوشش میدهد باید ظرف یک ماه پس از درخواست متقاضی در آن منطقه به او سرویس ارائه کند.»
به گفته او، عدم رشد نرخ اتصال فیبر نوری ناشی از برخی محدودیتهاست. منابع مالی، نیروی انسانی، بحث محتوا و زمان از جمله این محدودیتها است. هاشمی میگوید زمان ما بسیار محدود است و با کمتوجهی فرصتهایمان از دست میرود و پیش از این هم به خاطر «دعوا با فناوری در بسیاری از موارد زمان هدر رفته و فرصتها از دست رفته است.»
وزیر ارتباطات در ادامه به موضوع توسعه شبکه 5G نیز اشاره کرد و گفت: «در موضوع توسعه 5G در بحث فرکانس باید تعیین تکلیف شود و تا حد امکان به سمت خردهفروشی نرویم. در این حوزه اپراتورها باید کار تیمی را بیشتر از قبل تمرین کنند.»
میزان پوشش فیبر نوری به بیش از ۸ میلیون خانوار رسیده است
مهدی روحانینژاد، معاون راهبردی و توسعه بازار سازمان تنظیم مقررات، از دیگر حاضران در این نشست بود که گزارشی از میزان پیشرفت طرح ملی توسعه فیبر نوری را ارائه کرد. روحانینژاد از دریافت مجوز حفاری برای ۷۵۰ شهر خبر داد و گفت:
براساس این گزارش، از اردیبهشت ۱۴۰۱ تا امروز برای بیش از ۷۵۰ شهر مجوز حفاری گرفتهایم، از این تعداد در ۳۵۰ شهر عملیات عمرانی آغاز شده و تا امروز فقط در استان سیستان و بلوچستان هنوز عملیات عمرانی شروع نشده است.
– مهدی روحانینژاد، معاون راهبردی و توسعه بازار سازمان تنظیم مقررات
هرچند طرح ملی توسعه فیبر نوری از ابتدای سال ۱۴۰۱ آغاز شده است اما روحانینژاد میگوید سال ۱۴۰۱ صرف فراهم کردن زیرساختهای حقوقی و مقرراتی و مالی شد و از باب عملیات عمرانی پیشرفتی در این طرح صورت نگرفت.
او در ادامه هم اضافه کرد: «بخش عمرانی از ابتدای ۱۴۰۲ آغاز شد و از مهر ماه ۱۴۰۲ با پرداخت مشوقها برای اپراتورها کار سرعت گرفت و پروژه شیب صعودی پیدا کرد. میتوانیم بگوییم که امروز در موضوع حفاری نقطه بحرانی را گذراندهایم.»