وزیر ارتباطات دولت خاتمی: فیلترینگ کنونی ضد امنیت کشور است
وزیر ارتباطات دولت خاتمی: فیلترینگ کنونی ضد امنیت کشور است
این روزها همه از مخالفت با تداوم فیلترینگ میگویند و حتی کسانی که نامشان در فهرست مخالفان رفع فیلترینگ در شورای عالی فضای مجازی مطرح شده بود هم ادعا میکنند که موافق برداشتن محدودیتها هستند. فیلترینگ اما همچنان به قوت خود باقی است و آخرین خبر حکایت از آن دارد که شورای عالی فضای مجازی در هفته جاری جلسهای برگزار خواهد کرد که احتمالاً در این جلسه در خصوص موضوع رفع فیلترینگ تعیین تکلیف خواهد شد.
بیشتر بخوانید
احمد معتمدی، وزیر ارتباطات دولت اصلاحات، در گفتوگو با روزنامه ایران که امروز (دوم دی ماه) منتشر شده است، درباره روند پیگیری موضوع برداشته شدن فیلترینگ شبکههای اجتماعی در شورای عالی فضای مجازی میگوید:
سران سه قوه کشور و وزرا در شورای عالی فضای مجازی، موافق رفع برخی فیلترها بودهاند، اما اعضای دیگر که بیشتر حقیقی هستند، مخالفت میکنند. بنابراین چنین موضوعی، رأی نمیآورد یا حتی گاه موضوع به رأیگیری نمیرسد.
– احمد معتمدی، وزیر اسبق ارتباطات
شورای عالی فضای مجازی نباید بتواند جلوی کار سران قوا را بگیرد
او از روند پیشبرد این موضوع در شورای عالی فضای مجازی نیز اینطور انتقاد میکند: «از سوی دیگر چنین شورایی، تنها قرار بوده است وظیفه نظارتی بر عهده داشته باشد و عملاً نباید بتواند جلوی کار سران قوا را بگیرد. در فضایی که شاهد موازیکاری شوراهای مختلف، قانونهای متعدد مجلس و… هستیم، کار بسیار سخت میشود. معتقدم ساختار کشور باید سادهسازی شود و مسئولیت هم متناسب با اختیار باشد.»
معتمدی با بیان اینکه روال عادی این است که ابتدا موضوع فیلترینگ در شورای عالی فضای مجازی مطرح و از طریق این شورا حل شود، میگوید: «با توجه به اینکه این مشکل تاکنون در این شورا حل نشده است، قاعدتاً دولت در این شرایط سخت، بهدنبال مسیرهای جایگزین از جمله شورای عالی امنیت ملی میرود تا مسئله را حل کند.»
وزیر اسبق ارتباطات هم مانند بسیاری از مسئولان کشور وجود فیلترینگ را ضروری میداند و معتقد است در اروپا و آمریکا هم فیلترینگ وجود دارد اما تعیین مصادیق فیلترینگ امر مهمی است که در کشور ما انجام نشده است:
فیلترینگ ضروری است، ولی مصادیق فیلتر کردن مهم است و این مصادیق، باید کاملاً مشخص شوند. کسی نمیگوید فیلتر به کل باید برچیده شود، چراکه به هرحال تأمین امنیت و فرهنگ کشور در فضای مجازی مهم است، ولی معتقدم در تعیین مصادیقی که باید فیلتر شوند، موفق نبودهایم. در زمان ما بهدلیل بحثهای امنیتی، نرمافزار فیلترینگ را وارد کردیم، ولی در همان زمان هم اعتقاد داشتیم که باید از آن درست استفاده شود.
– احمد معتمدی، وزیر اسبق ارتباطات
اوایل دهه ۸۰ هم در برابر تکنولوژی مقاومت زیادی وجود داشت، اما مگر موفق شدند؟
وزیر ارتباطات دورلت خاتمی مقاومت در برابر تکنولوژی و ایجاد محدودیت برای آن را مسبوق به سابقه اما در عین حال بیاثر میداند و میگوید: «در زمان ما هم در برابر تکنولوژیهای روز مقاومت زیادی وجود داشت. در اوایل دهه ۸۰ که اینترنت میخواست وارد کشور شود هم عدهای مخالفت شدید میکردند و میخواستند جلوی ورود این تکنولوژی را بگیرند، اما مگر موفق شدند؟»
معتمدی با اشاره به آمار استفاده از فیلترشکنها و دسترسی اکثریت جامعه به VPNها فیلترینگ را بیاثر و بیمعنا دانسته و میگوید:
میتوان گفت فیلترینگ کنونی، ضد امنیت کشور است و برای تأمین اهداف مورد نظر هیچ کارایی نداشته است. فیلترینگ پاسخگوی دغدغههای امنیتی مطرح در این حوزه نیست. وقتی استفاده از فیلترشکن، عمومی میشود بدان معناست که فیلترینگ بیاثر شده است. اگر به عنوان مثال ۱۰ درصد جامعه از فیلترشکن استفاده میکردند، میتوانستیم بگوییم فیلترینگ تأثیر داشته است، ولی وقتی بالای ۸۵ درصد مردم درحال استفاده از ویپیان هستند عملاً فیلترینگ بیمعناست.
– احمد معتمدی، وزیر اسبق ارتباطات
فیلترینگ سراسر ضرر برای مملکت و عامل ایجاد هزینه برای مردم است
او در ادامه نیز میگوید استدلال مثبتی برای ادامه فیلترینگ در شرایط کنونی نمیبیند و آن را سراسر ضرر برای مملکت و عامل ایجاد هزینه برای کاربران دانسته که در نهایت فقط به افزایش نارضایتی مردم منجر شده است.
وزیر اسبق ارتباطات در پاسخ به این که آیا با برداشته شدن محدودیتها شبکههای اجتماعی خارجی، شبکههای اجتماعی داخلی توان رقابت با پلتفرمهای خارجی را دارند، میگوید:
به نظر شما میتوانند رقابت کنند؟ برخی میخواهند با تفکرات ۱۰۰ سال پیش، در عصر دیجیتال مدیریت کنند که چنین چیزی امکانپذیر نیست و کاری از پیش نمیرود. مثلاً برخی معتقد بودند با فیلتر پلتفرمهای خارجی، میتوان شبکههای اجتماعی داخلی را قوی کرد، اما نهتنها این شبکهها قدرت نگرفتند، بلکه موفق به جایگزینی هم نشدند و امروزه کاربران با وجود سختی و هزینه استفاده از فیلترشکنها، همچنان در پلتفرمهای خارجی حضور دارند.
– احمد معتمدی، وزیر اسبق ارتباطات
البته او ضرورت ایجاد شبکههای اجتماعی داخلی را انکار نمیکند و معتقد است که حتماً باید شبکههای اجتماعی داخلی را تشویق کرد، اما راه تقویت آنها را ایجاد محدودیت برای نمونههای خارجی نمیداند:
«راهش این نیست که جلوی بقیه را بگیریم، هرچند در این زمینه هم موفقیتی حاصل نشد و میزان استقبال مردم از این شبکههای اجتماعی را میتوان از حجم بازار فیلترشکنها دریافت. این موضوع مشابه صنعت خودروسازی ماست. با این که اجازه واردات خودرو را ندادند صنعت خودروسازی ما رشد کرد؟»