معاون وزیر ارتباطات: اوضاع آلودگی دستگاههای کاربران واقعاً وحشتناک است
معاون وزیر ارتباطات: اوضاع آلودگی دستگاههای کاربران واقعاً وحشتناک است
امروز، ۱۸ دی ماه، نشست «اینترنت، فیلترینگ؛ ما و شما پسافیلترینگ» به میزبانی کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات اتاق بازرگانی تهران، با حضور بهزاد اکبری، معاون وزیر ارتباطات و مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت، برگزار شد.
اکبری در این نشست به موضوعات مختلفی پرداخت که جزو پیامدهای اعمال محدودیت و فیلترینگ بر شبکه ارتباطی کشور بوده است. از آلودگی دستگاهها و گوشیهای کاربران تا کاهش حجم سرمایهگذاری در صنعت تلکام کشور، از جمله تبعاتی است که فیلترینگ از میانه سال ۱۴۰۱ تا امروز ایجاد کرده است.
مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت با اشاره به اینکه از روز نخست فعالیت خود در این شرکت تیمی را برای پایش لحظهای آلودگیهای شبکه قرار داده است، گفت:
آلودگی شدیدی در دستگاهها و دیوایسهای مردم وجود دارد. از روزی که کار را آغاز کردهام تیمی را برای پایش لحظهای این موضوع گذاشتهام و میبینیم که اوضاع آلودگیها واقعاً وحشتناک است.
– بهزاد اکبری، معاون وزیر ارتباطات و مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت
معاون وزیر ارتباطات میگوید دلیل اصلی اکثر آلودگیهای موجود در گوشیها و تجهیزات ارتباطی کاربران را استفاده از VPNهای ناامن دانسته است:
«ما آلودگیها را بهصورت لحظهای پایش میکنیم. الان میتوانم به شما بگویم که دیروز ۱۱ هزار و ۷۴۵ حمله از داخل به خارج داشتهایم و امروز تا این لحظه ۶ هزار و ۴۲۸ حمله داشتهایم. حملاتی که از خارج از کشور به ما شده امروز ۱۳۷ مورد بوده است. حملاتی هم که از داخل به خارج صورت میگیرد عمدتاً بهخاطر آلودگی شدید دستگاههای مردم بهخاطر نصب VPNهای غیرامن است.»
مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت با اشاره به اینکه «۷۰ درصد ترافیک مصرفی در بستر شبکههای داخلی موبایل است» به آسیبهای ناشی از دستگاههای آلوده در دست مردم پرداخت و گفت: «دستگاههای آلوده مشکلات عدیدهای برای شبکه به وجود آورده است و ناخواسته ترافیکی به سمت مقاصد خارجی تولید میکنند.»
سرمایهگذاری در بخش تلکام کشور کمتر از ۲۰۰ همت است
عدم رشد در حوزه تلکام طی دو سال و نیم اخیر که ناشی از اعمال فیلترینگ بود، یکی دیگر از مواردی است که مدیرعامل شرکت زیرساخت به آن پرداخت و اینطور توضیح داد:
از سال ۱۳۹۵ تا سال ۱۳۹۸ توسعه شبکه 3G و 4G با سرعت خوبی اتفاق افتاد و ما سالیانه حدوداً ۷۰ درصد رشد داشتیم. در سال ۱۳۹۸ کرونا به این موضوع سرعت بخشید اما در این دو سال و خردهای دیگر رشد پیدا نکردیم و این موضوع باعث شد به عقب برگردیم.
– بهزاد اکبری، معاون وزیر ارتباطات و مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت
آمارهایی که معاون وزیر ارتباطات در این نشست ارائه کرد، نشان میدهد که ترافیک دیتای کشور هنوز به میزانی که در تابستان ۱۴۰۱ داشت، نرسیده است:
«در سال ۱۴۰۱ کاهش شدید ترافیک دیتا داشتیم. در حال حاضر بعد از این روند داریم به تابستان ۱۴۰۱ نزدیک میشویم. رشد ترافیک در دنیا ۲۵ تا ۳۰ درصد است. این موضوع باعث کوچکشدن بخش تلکام شد و سرمایهگذاری در این بخش را کاهش داد.»
به گفته اکبری، تشدید فیلترینگ و افت ترافیک دیتای کشور از پاییز ۱۴۰۱ تا امروز سرمایهگذاری در حوزه تلکام کشور را کاهش داده و این صنعت را کوچکتر کرده است:
در این مدت آسیب جدی به بخش تلکام وارد شده، این بخش کوچکتر شد و سرمایهگذاری در این بخش بهشدت کاهش پیدا کرد. سرمایهگذاری در بخش تلکام زیر ۲۰۰ هزار میلیارد تومان است و دو اپراتور بزرگ ما در سال ۱۴۰۲، زیر ۱۰۰ هزار میلیارد تومان رشد پیدا کردهاند.
– بهزاد اکبری، معاون وزیر ارتباطات و مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت
به گفته او، کل بخش تلکام کشور در حال حاضر نصف فروش یکی از شرکتهای بزرگ بورس را داشته و کل فروش دو اپراتور بزرگ ما کمتر از سود خالص یکی از این شرکتها است.
همانطور که در چهارمین گزارش انجمن تجارت الکترونیک تهران درباره کیفیت اینترنت کشور آمده است، تحریمهای بینالمللی یکی از دلایل بروز اختلال در شبکه اینترنت کشور هستند. مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت هم در این خصوص میگوید:
«یکی از دلایل کاهش کيفيت اینترنت و اختلالات تحریمها هستند. از ۱۰۰ هزار دامنه پربازدید دنیا ۱۶ هزار و ۲۳۹ دامنه به دلیل آلودگی در ایران تحریم است. ۳۰ درصد دامنههای خارجی برای ایرانیها فیلتر است.» در گزارش اخیر انجمن تجارت الکترونیک نیز عنوان شده بود که ۱۷ درصد از وبسایتهای تخصصی بینالمللی ایران را تحریم کردهاند.
کاربران در دسترسی به سایتهای ایراناکسس دچار اختلال میشوند
معاون وزیر ارتباطات در ادامه این نشست به موضوع ایراناکسس شدن بعضی از سایتهای داخلی نیز اشاره کرد و منشأ این اقدام را خواست خود سامانهها یا درخواست برخی نهادها اعلام کرد که البته در برخی موارد باعث اختلال در دسترسی کاربران میشود:
«تعدادی از سایتهای داخلی به خواست خودشان یا به درخواست برخی نهادها ایراناکسس شدهاند. اینها در دسترسی دچار اختلال میشوند. برای مثال، کاربر با VPN روشن به این سایتها مراجعه میکند و چون ایراناکسس هستند، موفق به دسترسی نمیشوند و مردم فکر میکنند سایت قطع است، در حالی که قطعی وجود ندارد.»
درباره این مصوبه: