غذاهای فوق فرآوریشده چگونه در ابتلا به سرطان روده نقش دارند؟
غذاهای فوق فرآوریشده چگونه در ابتلا به سرطان روده نقش دارند؟
سرطان روده بزرگ نوعی از سرطان است که در آن التهاب طولانیمدت در بدن موجب ایجاد و رشد تومورها میشود. پژوهش جدیدی نشان داده است مصرف بالای غذاهای فوق فرآوریشده که حاوی روغنهای ناسالم هستند، ممکن است با این التهاب نقش داشته باشد.
آمار سازمان جهانی بهداشت نشان میدهد سرطان روده سومین سرطان شایع در دنیا و دومین عامل اصلی مرگومیر ناشی از سرطان است. بیشتر افرادی که به سرطان روده دچار میشوند، بالای ۵۰ سال دارند، اما پژوهش اخیری نشان میدهد تعداد موارد ابتلا به سرطان مذکور در افراد جوان درحال افزایش است.
سرطان روده سومین سرطان شایع در دنیا و دومین عامل اصلی مرگومیر ناشی از سرطان است
در سرطان روده، فرایندهای التهاب و رفع التهاب در بدن (زنگهای خطری که سلولهای بدن را برای مبارزه با بیماری فعال میکنند یا دستور توقف آنها را میدهند) از تعادل خارج میشود. این عدم تعادل موجب سرکوب سیستم ایمنی و تحریک تکثیر بیشازحد سلولها میشود.
وقتی بدن درحال مبارزه با توموری است که از بین نمیرود، بهتر است غذاهای فوقفرآوریشده که حتی رودههای سالم را ملتهب میکنند، مصرف نشوند؛ زیرا این کار تشدید وضعیت را بهدنبال دارد. پروفسور تیموتی ییتمن، استاد جراحی دانشگاه فلوریدای جنوبی میگوید: «بیمارانی که رژیم غذایی ناسالمی دارند، دارای التهاب بیشتری در بدن خود هستند. این التهاب در تومورهای روده نیز مشاهده میشود و سرطان مانند زخم مزمنی است که بهبود پیدا نمیکند. اگر بدن شما هر روز از غذاهای فوقفرآوریشده تغذیه کند، توانایی آن برای ترمیم این زخم کاهش مییابد و علت این امر التهاب و سرکوب سیستم ایمنی است که درنهایت زمینهی رشد سرطان را مهیا میکند.»
بسیاری از غذاهای فرآورینشده حاوی توازنی از چربیها هستند که بدن ما میتواند از آنها برای ایجاد و سپس کاهش واکنش التهابی استفاده کند. برای مثال، امگا ۳ موجود در آووکادو به ترکیبات لیپیدی زیستفعالی متابولیزه میشود که التهاب را مهار میکنند. گانش هالده، داروساز از دانشگاه فلوریدای جنوبی میگوید: «لیپیدهای زیستفعال مولکولهای بسیار کوچکی هستند که از غذاهایی که میخوریم به دست میآیند. اگر این مولکولها از غذاهای فرآوریشده بیایند، موجب اختلال سیستم ایمنی و التهاب مزمن میشوند.»
بیشتر بخوانید
غذاهای فوقفرآوریشده که در رژیم غذایی غربی فراوان هستند، فاقد مواد مغذی مانند لیپیدهای سالم و فیبر هستند که میتوانند مقادیر اضافی اسیدهای چرب امگا ۳ را کنترل کنند. در این شرایط، توازن میان لیپیدها برهم میخورد و مقدار زیادی اسید چرب امگا ۶ در بدن باقی میماند.
برای مثال، اسید لینولئیک در روغنهای گیاهی مانند روغن آفتابگردان، کانولا و ذرت وجود دارد. این اسید به ترکیبی به نام اسید آراشیدونیک تبدیل میشود که در ایجاد التهاب نقش دارد. رژیمهای غذایی سرشار از اسیدهای چرب امگا ۶ با التهاب مزمن و سرطان روده ارتباط دارند. مطالعهی جدید به ما کمک میکند علت این موضوع را درک کنیم.
پژوهشگران برای بررسی لیپیدهای درون تومورهای رودهی ۸۱ نفر و در مخاط طبیعی ۸۱ فرد سالم با شرایط مشابه، از کروماتوگرافی مایع همراه طیفسنجی جرمی استفاده کردند. تومورهای سرطانی پر از مواد شیمیایی بودند که التهاب را تشدید میکردند (خصوصا موادی که از اسید آراشیدونیک مشتق میشوند). اما این تومورها حاوی مقدار کافی از واسطههای کاهنده التهاب و بهبوددهنده نبودند.