ساخت باریکترین اسپاگتی جهان: نانوپاستا ۲۰۰ برابر از تار مو نازکتر است
ساخت باریکترین اسپاگتی جهان: نانوپاستا ۲۰۰ برابر از تار مو نازکتر است
پیش از این، باریکترین پاستای شناختهشده در جهان «سو فیلیندو» نام داشت که هم به معنای رشتههای خدا و هم کلمهی مو در زبان عربی است. اما ضخامت سو فیلیندو حدود ۴۰۰ میکرومتر بود؛ یعنی تقریباً هزار برابر ضخیمتر از نانوپاستا. جالب توجه است که سو فیلیندو با دستگاه ساخته نمیشود، بلکه بهصورت دستی توسط گروهی ده نفره از زنان در شهر نیورو در ساردینیا، ایتالیا، تولید میشود.
هدف پژوهشگران کشف کاربردهای پیشرفته نانوپاستا در پزشکی است
پروفسور گرت ویلیامز، یکی دیگر از اعضای گروه پژوهشگران، در مورد کاربرد اسپاگتی تازه میگوید: «متأسفانه این رشتهها برای آشپزی مناسب نیستند، چون در کمتر از یک ثانیه، پیش از آنکه بتوانید آنها را از ماهیتابه درآورید، میسوزند.»
اما هدف گروه پژوهشی، ساخت پاستای جدید برای آشپزی نبود. آنها به دنبال کشف کاربردهای پیشرفتهی این نانوالیاف در زمینههای فنی مختلف، بهویژه در پزشکی هستند. به گفتهی پروفسور ویلیامز، «نانوالیاف نشاستهای به دلیل متخلخلبودن، میتواند در پانسمان زخم و رشد مجدد بافت استفاده شود، زیرا ساختار آن مشابه ماتریکس برونسلولی است؛ شبکهای از پروتئینها و سایر مولکولها که سلولها برای پشتیبانی از خود ایجاد میکنند. به همین دلیل میتوان از این الیاف برای بازسازی بافت استفاده کرد.»
دکتر کلنسی نیز میافزاید: «نشاسته مادهای فراوان، تجدیدپذیر و زیستتخریبپذیر است؛ بدین معنی که در بدن تجزیه میشود. این ویژگیها آن را برای چنین کاربردهایی ایدهآل میکند. با این حال، فرآیند خالصسازی نشاسته پیچیده است. ما نشان دادیم که میتوان با آرد، روشی سادهتر برای ساخت نانوالیاف پیدا کرد. قدم بعدی این است که ویژگیهای محصول را بررسی کنیم. باید ببینیم که این الیاف چقدر سریع تجزیه میشود، چگونه با سلولها تعامل دارد و آیا میتوان آن را به صورت انبوه تولید کرد یا خیر.»
یافتههای گروه پژوهشگران در مجلهی Nanoscale Advances منتشر شده است.