دانشمندان برای اولینبار مدل مینیاتوری مغز را با سد خونی خاص آن پرورش دادند
دانشمندان برای اولینبار مدل مینیاتوری مغز را با سد خونی خاص آن پرورش دادند
برای اولینبار در جهان، دانشمندان مدلهای مینیاتوری از مغز انسان را رشد دادهاند که سیستم امنیتی داخلی این اندام را در خود جای داده است. این مدلها که تقریباً به اندازه دانه کنجد هستند، شامل سد خونی مغزی (BBB) هستند که از این اندام حیاتی در برابر مواد بالقوه مضر محافظت میکند.
«زیوآن گوا»، یکی از نویسندگان این مطالعه و نوروبیولوژیست «مرکز پزشکی بیمارستان کودکان سینسیناتی» میگوید:
«عدم وجود یک مدل حاوی BBB واقعی و معتبر، مانع بزرگی در مطالعه بیماریهای عصبی بوده است. این [تحقیق] پیشرفت مهمی است، زیرا مدلهای حیوانی که درحالحاضر برای تحقیقات خود از آنها استفاده میکنیم، رشد مغز انسان و عملکرد BBB را دقیق نشان نمیدهند.»
سد خونی مغز
در بدن انسان، BBB نوعی ماده فیلترکننده درون مغزی است که تنها به برخی از مواد مانند هورمونها و گلوکز اجازه عبور میدهد. همچنین میتواند تهدیدهایی مانند سموم و باکتریها را دور کند.
مدلهای ساختهشده جدید که در آزمایشگاه رشد یافتهاند، شامل ارگانوئیدهای مغزی و عروق خونی میشوند. ترکیب این ارگانوئیدها، چیزی را تشکیل میدهد که دانشمندان از آن بهعنوان «Assembloids» یاد میکنند و نحوه رشد سلولهای مغز و عروق خونی درحال رشد و تعامل آنها با یکدیگر را شبیهسازی میکنند.
در آینده، این تیم قصد دارد با استفاده از سلولهای بنیادی افراد مبتلا به بیماریهای مغزی مختلف، Assembloidهای مشابهی را رشد دهد. انجام این تحقیقات نهتنها برای مطالعه بیماریهای مغزی، بلکه برای آزمایش داروهای جدید و پیداکردن استراتژیهای نوین برای تحویل دارو از طریق BBB مفید است.
نتایج تحقیقات دانشمندان توسط مجله Cell Stem Cell منتشر شده است.