تفاوت نشانههای آنفلوانزا با سرماخوردگی کدام است؟
تفاوت نشانههای آنفلوانزا با سرماخوردگی کدام است؟
با این حال به گزارش لایوساینس، بین این دو بیماری تفاوتهای مهمی وجود دارد که بر نحوه تشخیص و درمان هرکدام تاثیر میگذارد.
تفاوت سرماخوردگی و آنفلوانزا چیست؟
اولین نکته این است که عامل ابتلا به آنفلوانزا و سرماخوردگی ویروسهای متفاوتیاند.
بیش از ۲۰۰ ویروس تنفسی مانند راینوویروسها، آدنوویروسها و برخی انواع ویروسهای کرونا میتوانند عامل ابتلا سرماخوردگی باشند، در حالی که عامل آنفلوانزا فقط ویروسهای آنفلوانزا هستند که شایعترین نوع آنها، یعنی ویروسهای آنفلوانزای نوع ای (A) و بی (B)، باعث همهگیریهای فصلی آنفلوانزا در انسانها میشوند.
تفاوت دیگر این است که ویروسهای سرماخوردگی و آنفلوانزا هر یک بر بخشی از بدن اثر میگذارند.
دکتر آنجلا برانچ، استادیار دانشکده پزشکی دانشگاه روچستر، توضیح میدهد: «سرماخوردگی نوعی عفونت تنفسی فوقانی است، یعنی بخش بالایی دستگاه تنفس شامل بینی، دهان، سینوسها و گلو را تحت تاثیر قرار میدهد.
زمانی که سرما میخورید، به احتمال زیاد با گرفتگی و آبریزش بینی، سرفه و عطسه مواجهاید. این نشانهها معمولا خفیفاند، بهتدریج ظاهر میشوند و اغلب خودبهخود، در عرض یک هفته و بدون نیاز به دارو از بین میروند. در این مدت، ممکن است احساس ناخوشایندی داشته باشید اما معمولا میتوانید فعالیتهای روزانهتان را انجام دهید.
این در حالی است که آنفلوانزا معمولا هم دستگاه تنفسی فوقانی و هم دستگاه تنفسی تحتانی، شامل ریهها، را تحت تاثیر قرار میدهد و میتواند سایر بخشها را نیز گرفتار کند. علائم آنفلوانزا معمولا شدیدتر از علائم سرماخوردگیاند و به طور ناگهانی بروز میکنند.
بیماران مبتلا به آنفلوانزا ممکن است علائم اضافی مانند تب، لرز و درد بدن هم داشته باشند. در موارد شدید، بیماری میتواند به مشکلات جدی سلامتی مانند ذاتالریه و سایر عوارضی منجر شود که به بستری شدن در بیمارستان نیاز دارند.
چنین عوارضی با سرماخوردگیها نیز میتوانند رخ دهد، اما احتمال آن بسیار کمتر است.
سرماخوردگی و آنفلوانزا در نحوه تشخیص نیز تفاوت دارند. پزشکان معمولا تنها با معاینه فیزیکی و شرح حال بیمار میتوانند تشخیص دهند که آیا سرما خورده است یا خیر. در حالی که برای تشخیص قطعی آنفلوانزا به آزمایشهای خاص، مانند آزمایش نمونه مخاط بینی نیاز است تا بررسی شود آیا در آن ویروسهای آنفلوانزا وجود دارند یا خیر.
علاوه بر این، در حال حاضر در بازار محصولاتی وجود دارند که میتوانند آنفلوانزا و ویروس عامل کووید را همزمان آزمایش کنند که بسیار کمککنندهاند، زیرا برخی علائم کوویدــ۱۹ و آنفلوانزا مشابهاند، در حالی که به درمانهای مختلفی نیاز دارند.
نه آنفلوانزا و نه سرماخوردگی با دارو قابل درمان نیستند. با این حال، برخی داروهای خاص میتوانند به کاهش علائم بیمار کمک کنند و دوره بیماری را کوتاهتر کنند.
به گفته برانچ، افرادی که سرما خوردهاند میتوانند از داروهای ضد احتقان بینی یا مسکنهایی مانند ایبوپروفن یا استامینوفن استفاده کنند. برای آنفلوانزا، داروهای ضدویروسی مانند اوسلتامیویر (تاميفلو) میتوانند مدت زمان بیماری را حدود یک روز کاهش دهند. مصرف تاميفلوــ در صورت استفاده زودهنگامــ برای افرادی مبتلا به آنفلوانزای شدید میتواند خطر مرگ را کاهش دهد.
برای سرماخوردگی هیچ واکسنی وجود ندارد، اما آنفلوانزا واکسن فصلی دارد. سازمان کنترل و پیشگیری از بیماریها در آمریکا توصیه میکند، بهجز موارد نادر و استثنایی، همه افراد شش ماهه و بالاتر میتوانند واکسن آنفلوانزا تزریق کنند. این واکسن خطر ابتلا به عوارض جدی یا مرگ را بهویژه در گروههای آسیبپذیر مانند کودکان خردسال، سالمندان و زنان باردار، کاهش میدهد.