بقایای کودک ۱۷هزار ساله، قدیمیترین شواهد از چشمهای آبی جهان را دارد
بقایای کودک ۱۷هزار ساله، قدیمیترین شواهد از چشمهای آبی جهان را دارد
باستانشناسان دانشگاه سیهنا، بقایای اسکلت کودک ماقبل تاریخ را در سال ۱۹۹۸ کشف کردند. این بقایا پشت لوحهای سنگی در غار گروتا دل مورا در مونپولی، در ناحیهی پولیا در ساحل جنوب غربی ایتالیا پیدا شدند، جایی که هیچ اشیاء یا تزیینی همراه او نبود.
بیشتر بخوانید
الساندرا مودی، انسانشناس مولکولی دانشگاه فلورانس، توضیح میدهد: «تحلیل ژنتیکی، رابطهی نزدیک بین والدین کودک را برجسته کرد و نشان داد که آنها احتمالاً عموزاده بودند؛ پدیدهای که به ندرت در عصر پارینهسنگی یافت میشود، اما در دوران نوسنگی رایجتر است.»
چشمهای آبی از جهش در ژن OCA2 به وجود میآیند که توانایی بدن برای تولید رنگدانهی ملانین برای چشمهای قهوهای را کاهش میدهد. همین جهش در ژن OCA2 در کودک عصر یخبندان نیز شناسایی شده است.
تجزیهوتحلیل ژنتیکی نشان میدهد که ریشهی چشمهای آبی تمام انسانهای امروزی که اکنون تا ۴۰ درصد از جمعیت فعلی اروپا را تشکیل دهند، به یک جهش واحد برمیگردد که بین ۶هزار تا ۱۰هزار سال پیش در اروپا رخ داد.
قدیمیترین فرد شناختهشده با چشمهای آبی پیش از کودک عصر یخبندان مربوط به حدود ۱۴هزار سال پیش بود که به عنوان مرد ویلابرونا شناخته میشد. رنگ چشم و سایر شباهتهای ژنتیکی نشان میدهد جامعهای که کودک چشمآبی جزو آنها محسوب میشد، ممکن است اجداد مرد ویلابرونا بوده باشند.
تحقیق در نیچر کامیونیکیشنز منتشر شده است.