عمومی

اگر گرانش خورشید بسیار قوی است، چرا سیاره‌ها از آن دور می‌شوند؟

اگر گرانش خورشید بسیار قوی است، چرا سیاره‌ها از آن دور می‌شوند؟

بنابراین علت دور شدن سیاره‌ها از خورشید می‌تواند افزایش سرعت آن‌ها باشد؟ خیر. درواقع عامل دورشدن سیاره‌ها این است که خورشید با سرعتی بسیار آهسته درحال تبدیل جرم در فرآیند همجوشی هسته‌ای به انرژی و ازدست‌دادن جرم از طریق باد خورشیدی است.

ستاره‌شناس‌های دانشکده علوم سیاره‌ای و جوی زمین در مؤسسه فناوری ماساچوست (ام‌آی‌تی) در ۱۹امین نشست مجمع علوم زمین اروپا گفتند:

وقتی خورشید هیدروژن را از طریق همجوشی هسته‌ای به هلیوم تبدیل می‌کند، جرم آن کاهش می‌یابد و از طریق تابش‌های ذرات و الکترومغناطیسی انرژی آزاد می‌کند. تلفات پیوسته و پایدار جرم خورشید باعث کاهش جاذبه‌ی گرانشی و گسترش مدار سیاره‌ها می‌شود. تخمین‌ها از شار الکترومغناطیسی و ذرات خورشیدی نشان می‌دهد که خورشید در هر سال به اندازه‌ی ۱۰ به توان منفی ۱۳ (یک تریلیونیم ) جرم خود را در سال از دست می‌دهد که این مقدار منطبق با افزایش شعاع مدار زمین به میزان ۱٫۵ سانتی‌متر در سال است.

احتمالا شنیده‌اید که خورشید در نهایت زمین را خواهد بلعید. با اینکه این فرضیه با توجه به دورشدن سیاره‌ها از خورشید عجیب به نظر می‌رسد، دلیل اصلی آن به چگونگی تکامل خورشید در مراحل پایانی عمر آن بازمی‌گردد. ناسا در این‌باره توضیح می‌دهد:

وقتی سوخت هیدروژنی یک ستاره رشته اصلی با یک‌هشتم جرم خورشید به پایان برسد، شروع به فروپاشی می‌کند زیرا انرژی تولید‌شده در این همجوشی تنها نیرویی است که با تمایل گرانش به نگه‌داشتن ماده مقابله می‌کند؛ اما فشرده‌سازی هسته باعث افزایش دما و فشار می‌شود به گونه‌ای که هلیوم در فرآیند همجوشی به کربن تبدیل می‌شود و این فرآیند نیز انرژی آزاد می‌کند. در این مرحله، همجوشی هیدروژنی در لایه‌های بیرونی ستاره شروع و باعث انبساط این لایه‌ها می‌شود. نتیجه شکل‌گیری ستاره‌ی غول سرخ است.

در طول مرحله‌ی غول سرخ، لایه‌های بیرونی خورشید به قدری منبسط می‌شوند که سیاره‌های عطارد، زهره و احتمالا زمین را می‌بلعند؛ اما خوشبختانه این اتفاق پنج میلیارد سال دیگر رخ خواهد داد.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا