عمومی

افزودن شیرین‌کننده به قهوه، تاثیر شگفت‌انگیزی بر ساعت بیولوژیکی دارد

افزودن شیرین‌کننده به قهوه، تاثیر شگفت‌انگیزی بر ساعت بیولوژیکی دارد

یک مطالعه جدید تأثیر شگفت‌انگیز مصرف کافئین همراه با یک شیرین‌کننده را نشان می‌دهد. برای برخی از قهوه‌دوستان، افزودن شکر می‌تواند راهی برای مصرف بیشتر این نوشیدنی باشد.بااین‌حال، دیگران بهتر است شکر را به‌ویژه در هنگام شب کنار بگذارند.

همان‌طور که بسیاری از دانشجویان دانشگاه، کارگران شیفتی، والدین و سایر افراد شب‌زنده‌دار می‌دانند، قهوه می‌تواند راهی قدرتمند برای غلبه بر خستگی بدن و ادامه‌ی فعالیت در فراتر از زمان خواب باشد. اثرات تحریک‌کننده قهوه به‌طور طبیعی به محتوای کافئین آن مربوط می‌شود؛ ماده‌ای شیمیایی که اثرات «آدنوزین»، انتقال‌دهنده‌ی عصبی خواب‌آور را در مغز مسدود می‌کند.

اکنون به‌گزارش نیواطلس، محققان ژاپنی به‌طور تصادفی به روشی دست یافته‌اند که می‌تواند اثرات کافئین بر ساعت‌های بیولوژیکی ما را به‌مراتب قوی‌تر کند. «یو تاهارا»، دانشیار دانشگاه هیروشیما گفت: «ما درحال بررسی ویژگی‌های رفتاری موش‌های نر هنگام نوشیدن آب کافئین‌دار شیرین‌شده بودیم و با تغییرات رفتاری جالبی مواجه شدیم که انتظارش را نداشتیم. بنابراین تحقیقات خود را بر روی این اثرات قندی متمرکز کردیم.»

تاهارا و تیمش به موش‌ها، آبی حاوی ۰٫۱ درصد کافئین دادند که همراه با یک درصد ساکارز (قند) یا ۰٫۱ درصد ساخارین بود. از نظر میزان کافئین، این مخلوط تقریباً معادل نیمی از مقداری بود که انسان‌ها در یک فنجان اسپرسو می‌نوشند و مقدار شکر نیز برابر با حدود یک‌دهم مقداری بود که در نوشیدنی انرژی‌زای معمولی یافت می‌شود.

محققان متوجه شدند در موش‌هایی که آب کافئین‌دار شیرین‌شده با شکر را نوشیدند، زمان فعالیت آزاد از ۲۶ تا ۳۰ ساعت افزایش یافت. زمان فعالیت آزاد به دوره‌ای اطلاق می‌شود که ساعت بیولوژیکی موجود زنده که به‌عنوان «ریتم شبانه‌روزی» نیز شناخته می‌شود، بازتنظیم می‌شود. این زمان معمولاً بسیار نزدیک به ۲۴ ساعت است.

کافئین به همراه قند، ریتم شبانه‌روزی موش‌ها را دچار تحول کرد

در برخی موش‌ها، اثرات ترکیب شکر و کافئین آنقدر قوی بود که حالت آن‌ها از حالت شبانه به حالت روزانه تغییر کرد. تاهارا افزود: «شیرینی افزوده‌شده مقدار آبی را که موش‌ها نوشیدند تغییر نداد، بنابراین این اثرات نمی‌توانستند تنها نتیجه‌ی نوشیدن بیشتر کافئین باشد.» او ادامه داد: «این نتیجه باید به دلیل ترکیب کافئین و شیرین‌کننده باشد.»

اثرات یادشده حتی زمانی که موش‌ها در تاریکی مطلق قرار داشتند نیز مشاهده شد، که نشان می‌دهد اثرات قند اضافه‌شده مستقل از عملکرد هسته‌ی سوپراکیاسماتیک است. هسته‌ی سوپراکیاسماتیک بخشی از هیپوتالاموس مغز است که چرخه‌های روز و شب ما را تنظیم می‌کند و معمولاً با نور تحریک می‌شود.

بیشتر بخوانید

درحالی‌که محققان به‌طور کامل مطمئن نیستند که چرا این اثر رخ داده است، بر این باورند که احتمالا هم کافئین و هم قند بر سیستم پاداش در مغز تأثیر می‌گذارند و باعث آزادشدن دوپامین می‌شوند که به گفته آن‌ها، می‌تواند چرخه‌ی طبیعی خواب و بیداری را مختل کند. تیم اکنون قصد دارد مطالعات بیشتری انجام دهد تا ببیند آیا اثرات مشاهده‌شده در موش‌ها در انسان‌ها نیز ظاهر می‌شود یا خیر. تاهارا می‌گوید: «افزودن کمی قند به نوشیدنی‌تان ممکن است قبل از انجام این مطالعات ارزش امتحان‌کردن را داشته باشد، به ویژه اگر نیاز به افزایش انرژی بیشتر از نوشیدنی دارید.»

او نتیجه‌گیری می‌کند: «اگر می‌خواهید صبح‌ها پرانرژی‌تر باشید، ممکن است بخواهید که قهوه‌تان را با چیزی شیرین برای صبحانه مصرف کنید. البته اگر در خواب مشکل دارید، ممکن است بخواهید قند را از فنجان آخر روز خود حذف کنید.»

بهترین روش نوشیدن قهوه، بر اساس علم

این اولین باری نیست که محققان به بررسی راه‌هایی برای تقویت یا کاهش تأثیرات قهوه بر بدن پرداخته‌اند. اگر می‌خواهید از یک فنجان قهوه ایده‌آل لذت ببرید، بر اساس علم، علاوه‌بر در نظر گرفتن تأثیر شیرین‌کننده‌ها، ممکن است بخواهید قهوه صبحگاهی خود را بعد از صبحانه بنوشید. زیرا یک مطالعه نشان داده است که این نوشیدنی می‌تواند با پاسخ گلوکز بدن تداخل داشته باشد.

همچنین ممکن است بخواهید کمی شیر به قهوه روزانه‌تان اضافه کنید؛ زیرا یافته‌های دو مطالعه حاکی از آن است که این کار می‌تواند به تقویت خواص ضدالتهابی نوشیدنی کمک کند. و در نهایت، نوشیدن قهوه حدود نیم ساعت قبل از ورزش نیز می‌تواند منطقی باشد، زیرا این عمل باعث افزایش اثرات چربی‌سوزی در فعالیت‌های هوازی می‌شود.

مطالعه در نشریه npj Science of Food منتشر شده است.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا